Wall Street: Indeksi pod pritiskom energetskog sektora

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija pale, najviše u energetskom sektoru jer su cijene nafte pale na najniže nivoe od novembra prošle godine

Dow Jones oslabio je 0,21 odsto, na 20.837 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,34 odsto, na 2.365 bodova, a Nasdaq indeks 0,32 odsto, na 5.856 bodova. Najviše su juče, 1,1 posto, pale cijene akcija u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte na najniže nivoe još od kraja novembra jer je OPEC objavio da rastu zalihe nafte u svijetu i proizvodnja izvan tog kartela.

Cijene nafte pod pritiskom su već nedjelju dana, tokom kojih su izgubile oko 11 odsto, jer se ulagači plaše da OPEC-ovo smanjenje proizvodnje od početka godine neće ublažiti neravnotežu između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje onoliko koliko se očekivalo jer u SAD-u proizvodnja nafte raste. Ulagači su oprezni i zbog toga što je u utorak započela dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke na kojoj će, kako se očekuje, biti povećane ključne kamatne stope.

Posljednjih nedjeljaž iz Feda stižu najave da bi kamate mogle biti povećane ako ekonomski pokazatelji budu dobri, a svi posljednji izvještaji ukazuju na ubrzanje rasta najveće svjetske ekonomije i jačanje inflacije prema ciljanom nivou Feda od 2 odsto. Zbog toga trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 90 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već na ovoj sjednici, za 0,25 postotnih bodova.

Iako povećanje kamata obično loše utiče na tržišta kapitala, sada to nije slučaj, kažu analitičari, jer se rast ekonomije ubrzava i može podnijeti povećanje cijene novca.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 6,23 milijardi akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,93 milijarde.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,13 odsto, na 7.357 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,01 odsto, na 11.988 bodova, a pariski CAC 0,51 odsto, na 4.974 boda. (Hina)