Azijske berze skočile, dolar ojačao

Berza

Na azijskim berzama cijene akcija su u srijedu dostigle najviše nivoe u tri mjeseca jer su ulagače ohrabrili novi rekordi na Wall Streetu, dok se dolar oporavio nakon nekoliko dana slabljenja.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio na dobitku više od 1 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,4 odsto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,00 sati na dobitku 0,1 odsto, dostigavši najviši nivo u tri mjeseca.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena akcija na Wall Streetu, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove najviše nivoe u istoriji, zahvaljujući snažnom rastu cijena akcija u finansijskom i tehnološkom sektoru, nakon boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza američkih kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju porasle za 6,7 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što bi bio najveći rast zarada u posljednje tri godine. Još prošle nedlelje očekivali su rast zarada za 6,3 odsto.

Pozitivno na tržišta utiče i stabilnost cijena nafte, nakon znatnih oscilacija prošle nedjelje. Nakon što je juče porasla za 0,4 odsto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 0,2 odsto, na 55,30 dolara.

Na valutnim je tržištima dolar ojačao nakon tri dana slabljenja u odnosu na korpu šest valuta. Jutros se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 113,60 jena, nakon što je juče u jednom trenutku zaronio na samo 112,52 jena, najniži nivo od kraja novembra. Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0725 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0756 dolara.

Dolar je oslabio prema britanskoj funti, koja u posljednjih nedjelju dana jača zahvaljujući tome što je put izlaska Britanije iz Evropske unije sve jasniji. Juče je nejasnoću u vezi toga razjasnio i britanski Vrhovni sud presudivši da premijerka Theresa May mora dobiti odobrenje parlamenta prije nego počne proces izlaska zemlje iz EU.

Jutros je kurs funte dostigao 1,2525 dolara, što znači da je u posljednjih nedelju dana ojačao oko 4 odsto.