Evropske berze: Oprezna trgovina na početku nedjelje

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro trguje se oprezno jer nema vijesti koje bi podstakle ulagače, a podršku tržištima pruža rast cijena nafte

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati gotovo nepromjenjen, nakon što je prošle nedjelje oštro pao. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,30 odsto, na 7.493 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 odsto, na 12.618 bodova, a pariski CAC 0,10 odsto, na 5.317 bodova.

Podršku tržištima pruža nastavak rasta cijena nafte nakon što su prošle nedjelje skočile više od 5 odsto, zahvaljujući nadi ulagača da će OPEC i neke nečlanice tog kartela produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje i nakon juna. Jutros je na londonskom tržištu barel poskupio 0,5 odsto, na 53,85 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela porasla 0,6 odsto, na 50,75 dolara.

Na tržištima vlada oprez dok se prati dalji razvoj situacije na političkoj sceni u Washingtonu jer je predsjednik Donald Trump pod udarom optužbi o mogućoj koordinacije između Rusije i njegove izborne kampanje. A zbog toga bi mogli biti odloženi Trumpovi planovi o poreskoj reformi i drugim podsticajnim politikama koje su mjesecima podržavale rast tržišta kapitala.