Turistička atrakcija: Vožnja tajnom poštanskom željeznicom

Najnovija turistička atrakcija u Londonu je posjeta „Mejl rejlu“ – vožnja nekadašnjom „tajnom“ poštanskom željeznicom, koja uključuje putovanje malim vozom kroz mračne tunele 20 metara pod zemljom

Podzemna željeznica „Mejl rejl“ bila je 75 godina „zabranjeni grad“, dio britanskog poštanskog sistema, kojom su dnevno s kraja na kraj Londona prenošeni milioni pisama, telegrama i paketa između željezničkih stanica i depoa za razvrstavanje, brzinom koja je na prepunim londonskim ulicama bila nezamisliva.

„Ako ste baš visoki, možda ćete dvaput razmisliti prije no što kupite kartu za posetu podzemlju“, rekao je novinarima direktor za komunikacije „Mejl rejla“ Heri Haskison.

Posle dugogodišnje izgradnje tunela, željeznica je otvorena kao jedinstvena i najmodernija 1927. godine, a zatvorena 2003. godine, kada je „papirna pošta“ pregažena razvojem elektronske pošte i drugih komunikacija.

Njeni električni vozovi bez vozača raznosili su poštu širom Londona brzinom od 56 kilometara na čas, a tokom decenija pristup podzemlju su imali samo poštanski radnici koji su otpremali poštu i majstori koji su održavali sistem.

Šefovi pošte razmatrali su mogućnost da se splet podzemnih željezničkih tunela koristi za gajenje pečuraka, ali je na kraju odlučeno da se sačuva jedan dio i otvori za turiste i poveže s renoviranim Poštanskim muzejom koji se otvara u petak.

Plan je da se „Mejl rejl“ otvori za turiste 4. septembra, a posjete će uključivati 20-minutnu vožnju malim vagonima, s providnim, staklenim krovom, kroz tunele prekrivene višedecenijskom prljavštinom, i kroz poštanske stanice koje se odavno ne koriste, već su sada samo „groblja“ prašnjavih odbačenih željezničkih vagončića.

Tokom vožnje će se preko razglasa čuti priče o istoriji i funkcionisanju poštanske željeznice koja je tokom dva svjetska rata imala i sasvim drugačije uloge od zamišljenih, i u miru korišćena i za snimanje dijelova holivudskih fimova, dok će vozić s posjetiocima zastajati na nekoliko mjesta radi prikazivanja kratkih dokumentaraca i o tome.