Najekskluzivniji pasoš na svijetu posjeduju samo tri čovjeka

Travel

Snaga pasoša pojedine zemlje mjeri se brojem država koje mogu posjetiti bez vize. Prema tom mjerilu njemački pasoš koji posjeduju milioni ljudi je najsnažniji jer omogućava državljanima te zemlje da bez vize posjete 176 od 218 zemalja

Sa druge strane, pasoš Suverenog malteškog vojnog reda ne poseduju milioni, već u ovom trenutku postoje samo tri primjerka, što ovaj pasoš čini najekskluzivnijom na svijetu.

U svakom trenutku na svijetu su postojale, postoje i postojaće samo tri pasoša Suverenog malteškog vojnog reda, čiji je puni naziv „Suvereni vojnički i bolnički red sv. Jovana iz Jerusalema na Rodosu i Malti“. Ta tri pasoša posjeduju tri najviša zvaničnika u tom katoličkom redu – veliki mastor, zamjenik velikog majstora i kancelar.

Kako piše Business Insider, pasoš potiče iz 1099. godine, a svi drugi pripadnici ovog reda morali su koristiti pasoše matičnih zemalja.

Zanimljivo je da ovaj vojni red ne posjeduje sopstvenu zemlju nakon što je 1800. izgubio Maltu. Od tada njihovu „zemlju“ čine dva vanteritorijalna posjeda u Rimu (rezidencija Velikog meštra Palazzo Malta i Villa Malta), u kojima izdaju svoje poštanske marke, valutu i pasoše.

Danas red pruža medicinsku pomoć i organizuje humanitarne intervencije širom svijeta, a vjeruje se da broji 13.500 vitezova, dama i kapelana, 80.000 stalnih dobrovoljaca i 25.000 zaposlenih, prenosi Index.hr.