Bitcoin od ponoći podijeljen na dvije zasebne valute

Iako je Bitcoin zajednica sredinom ovog mjeseca izbjegla podjelu na dvije valute, to se ipak dogodilo

Prvobitna podjela je izbjegnuta nakon što je zajednica sa 100 postotnom podrškom izglasala softverski update koji bi povećao kapacitet trgovanja. Bitcoin je do sada radio na jednom blockchainu (distribuirana baza podataka), koji je sve sporije obrađivao procesiranje trgovanja bitcoinima. Update nazvan SegWit2x bi trebao zaživiti oko jeseni, a trebao bi povećati broj mogućih transakcija.

Trenutno sistem obrađuje sedam transakcija u jednoj sekundi. poređenja radi, Visa obrađuje 2.000 transakcija u sekundi. Međutim, mala frakcija bitcoinaša, predvođena Facebookvim inženjerom Amaury Sechetom nije zadovoljna rješenjem. Tvrde da SegWit2X ne donosi dovoljni napredak, pa su, piše Telegram, pokrenuli svoj derivat Bitcoina, Bitcoin Cash. Uzeće i dio snage Bitcoina za obradu transakcija, a i njihov blockchain bi sam po sebi trebao biti većeg kapaciteta nego onaj kojeg donosi SegWit2x.

Budućnost je za sada neizvjesna

Vlasnici Bitcoina će moći da prebace svoje Bitcoinove s glavnog na Bitcoin Cash blockchain, za što bi trebalo da dobiju kurs 1:1. Tačnih pretpostavki oko toga šta bi se moglo dogoditi ovim odvajanjem nema. Neki tvrde da bi ovim potezom vrijednost Bitcoina mogla pasti, dok drugi tvrde da će novi Bitcoin Cash propasti budući da zajednica baš i ne preferira valute koje su derivati izvornog bitcoina.

Mineri i developeri podržavaju odvajanje, no kod koji bi se trebao napisati za takvo odvajanje možda nikada ni ne bude pokrenut. Drugi pak tvrde ako se pokrene raskol, da će nastupiti doba visoke volatilnosti, od kojeg bi mogli pogodovati samo napredni trgovci, dok bi amateri mogli biti prestrašeni. Većina ozbiljnijih investitora će ipak izvući svoje Bitcoinove s tržišta, čekajući da prođe par turbulentnih mjeseci.