Vlasnici komercijalnih papira Agrokora najavljuju tužbe

Region

Vlasnici Agrokorovih komercijalnih vrijednosnih papira (ECP), koji zajedno drže više od 80 miliona eura duga koncerna, mogao bi pokrenuti sudski spor jer tvrde da vanredna uprava Agrokora ne tretira sve kreditore jednako, odnosno jer krši njihova prava.

Naime, tvrde, njima nije omogućeno učestvovanje u roll-up kreditu koji se upravo dogovara, zbog čega će oni pretrpiti gubitke, te su angažovali advokatsko društvo Braun Rudnik, objavio je internetski njuz servis Reorg Research u tekstu za svoje pretplatnike, koji se regrutiraju iz investicione zajednice angažirane oko problematičnih dugova, advokate i stručnjake za restrukturiranje, piše Jutarnji list.

Kako piše Reorg Research, vlasnici ECP-a u više su navrata tražili od vanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka da i oni uestvuju u novom kreditnom aranžmanu, preko kojeg bi osigurali i povrat dosad uloženog (roll-up kredit od 480 miliona eura), ali su iz toga isključeni, za razliku o drugih vlasnika korporativnih obveznica, kreditora i dobavljača. Time su, smatraju, prekršena njihova prava.

Zbog uslova roll-up kredita nezadovoljni su i najveći kreditori Agrokora, ruski Sberbank, koji drži više od milijardu eura duga.

Za vlasnike korporativnih obveznica Agrokora predviđeno je da mogu učestvovati u novom kreditu u iznosu do 150 miliona eura, te vlasnici ECP-a traže da u tome i oni učestvuju.

Kako piše u tekstu Reorg Researcha koji je dobio Jutarnji, nezadovoljni vlasnici duga su uložili u komercijalne papire ECP (u pitanju su kratkoročni dužnički vrijednosni papiri u eurima) izdate u dva navrata 2016. godine, na rok od godinu dana, u iznosima od 41,5 miliona eura i 40 miliona eura.

Iz vanredne uprave Agrokora nisu željeli dati komentar.