Đukanovićeva firma u milionskim gubicima

Region

Podgorička kompanija u vlasništvu Mila Đukanovića i njegovog partnera Vuka Rajkovića, posljednje četiri godine konstantno prikazuje milionske gubitke

Firma Global Montenegro za prošlu godinu, kako piše u finansijskom iskazu dostavljenom Poreksoj upravi, prijavila je gubitak od 3.640.576 eura. Ništa bolja situacija nije bila ni prethodnih godin, u 2015. gubitak je 3.572.870, u 2014. 3.566.449, a u 2013. 5.454.153 eura.

Đukanovićeva i Rajkovićeva kompanija između ostalog gazduje atraktivnim zemljišnim kompleksom od 20.000 kvadrata u podnožju brda Košljun, na ulazu u Budvu.

Doskorašnji i višegodišnji premijer Crne Gore sa kumom Rajkovićem tu zemlju trgovali su krajem februrara 2007. godine, od starobudvanske porodice Rucović.

Firma koja duguje na ime poreza Opštini Budva 63.000 eura, na koliko je i dalje upisana hipoteka loklane uprave na zemljišni kompleks, novac za kupovinu vredne parcele obezbedila je zahvaljujući kreditu od pet miliona eura kod Hipo Alpe Adria banke.

Tako je Đukanović u par navrata javno objašnjavao odakle mu novac za investiciju. Banka i dalje zemlju na ime kredita drži pod hipotekom.

Kredit je uzet februrara 2008. a godinu kasnije aneksom ugovora, „premešten“ je u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Development. Đukanovićeva i Rajkovićeva firma kod iste banke je oktobra 2010. godine uzela je još jednu kreditnu liniju od 625.410,71 eura.

Detaljnim urbanističkim planom Podkošljun, na parceli je ucrtan rezidencijalni kompleks od 40-ak vila, a predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana – bruto građevinske površine 27.000 kvadrata.

Đukanović je pre nekoliko godina najavio da će prodati zemlju, ali navodno do danas nije pronašao kupca, niti partnera koji bi izgradio elitno naselje iznad Budve.

Indikatori o finanijskim problemima te kompanije krajem prošle godine bila su dva rešenja javnih izvršitelja o prodaji udela Vuka Rajkovića u toj firmi.

Uprkos svemu, do danas nije došlo do promjene vlasništava u Centralnom registru privrednih subjekata, pa je nejasno da li je Rajković izašao iz tih firmi.