Sljedeće nedjelje razgovori o NAFTA sporazumu

Svijet

Pritisci administracije američkog predsjednika Donalda Trampa da se ponovo pregovara o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) dovodi Meksiko u nezgodnu poziciju i prijeti sistemu koji je omogućio toj zemlji da postane glavni izvoznik zbog niskih plata, slabih propisa i blizini sa SAD

Razgovori SAD, Kanade i Meksika o NAFTA sporazumu, potpisanom 1994, počeće 16. avgusta, navodi agencija AP.

Američka administracija iskoristiće nove pregovore za rješavanje velikog trgovinskog deficita sa svojim južnim susjedom, čiji su slabi zakoni u oblasti zapošljavanja, proizvodnje i zaštite životne sredine privukle mnoštvo fabrika iz SAD preko granice i pokrenuli poplavu uvoza televizora, automobila i drugih uređaja.

Tramp je stalno kritikovao sporazum NAFTA, koji je s američke strane potpisao predsjednik Bil Klinton, i rekao da se radi o „najgorem trgovinskom sporazumu” koji su SAD ikad potpisale i prijetio da će jednostavno povući SAD iz njega.

Sporazum su takođe kritikovali sindikati i smatra se da je tim sporazumom ubrzano premještanje radnih mjesta ka Meksiku, gdje je radna snaga jeftinija nego u SAD.

Na američko insistiranje Kanada i Meksiko složili su se krajem aprila da djeluju brzo i da ponovo pregovaraju o odredbama sporazuma.

(Beta-AP)