Priča o poslјednjoj „vјeštici“ u Evropi mamac za turiste

Travel

Jedan švajcarski muzej posvetio je svoj prostor „poslednjoj ubijenoj vјeštici u Evropi“ Ani Goldi. Skoro dva vijeka je moralo da prođe da lokalne vlasti speru ljagu s imena ove nesrećne žene

U kuli Hangiturm u Glarusu prošle nedelje svečano je otvoren muzej posvećen Ani Goldi, koji će se, osim njenim likom i djelom, baviti i drugim temama, uključujući i zablude o vješticama, ali i snagu Švajcarske u trenutku njene smrti.

Priča o Ani Goldi je veoma intrigantna i dirljiva. Novinar i advokat Valter Hauser, koji je ponajviše pomogao da se skine ljaga s njenog imena, ističe da je upravo Ana razlog zbog kojeg turisti posjećuju ovaj grad u istočnoj Švajcarskoj. Kako kaže, njena priča sadrži sve što je potrebno – ljubav, moć, intrigu i smrt.

Ana se rodila u siromašnoj porodici u oktobru 1734. godine. U 31. godini je zatrudnila, ali tokom prve noći života beba se ugušila i preminula. Optužena je da je ubila svoje dijete nakon čega je stavljena na stub srama.

Pobjegla je u Glarus, gdje je pronašla posao kod bogatog zemljoposjednika, a tamo je započela vezu sa njegovim sinom i dobila vanbračnog sina. Pošto nije bila u mogućnosti da zadrži bebu, Goldi je prihvatila posao služavke u kući lokalnog sudije Džoana Džejkoma Šudija. Nedugo pošto je započela novi posao, jedna od sudijinih ćerki našla je iglu u svom mlijeku. Goldi je prihvatila krivicu i napustila posao. Samo 18 dana nakon što je napustila oblast, sudijina ćerka je tvrdila da je počela da povraća igle.

Javnost je vjerovala da je Goldi proklela djevojku, pa je sudija naložio da se Ana uhapsi. Nekoliko članova sudijine porodice svjedočilo je protiv nje. Smatrajući da je vještica, vezivali su joj kamenje oko nogu i tjerali je da prizna. Pod pritiskom, tačnije u bolovima, ona je to i uradila, a ubijena je 1782. godine.

Iako je i tada to bila skandalozna odluka za državu poput Švajcarske, tek 2008. godine parlament Glarusa je skinuo ljagu s imena nesrećne žene. Nedavno pronađeni dokazi sugerišu da je sudija zapravo imao aferu sa Anom, što bi u to vrijeme jako narušilo njegov ugled, pa se pretpostavlja da je imao dobar motiv da je ubije.

Muzej posvećen Ani Goldi biće otvoren od aprila do oktobra, tačnije od srijede do petka u vrijeme između 13:30 i 18h, a karta će koštati 10 franaka.