6 čarobnih prazničnih destinacija

Travel

Praznici samo što nisu, i svi već maštamo o tome kako i gdje da ih provedemo

Naravno da je divno provesti praznike u krugu porodice i sa prijateljima, ali da li razmišljate da ponekad raskinete s tradicijom i otputujete u neki grad gdje je magija praznika toliko lijepa da ćete poželjeti da to putovanje potraje zauvijek?

Evropski gradovi su fantastični tokom zime, pogotovo ukoliko napada snijeg koji u kombinaciji s uličnom božićnom rasvjetom i praznično dekorisanim izlozima rasplamsavaju u svima nama jednu vrstu nostalgije za djetinjstvom.

Nostalgije koja nas vraća u period kada je kuća mirisala na rum tortu i borove iglice, kuvano vino, cimet i pomorandže, kada smo iskričavih pogleda iščekivali da vidimo šta nam je Djeda Mraz ostavio pod jelkom.

Ima gradova koji i dalje emituju ovu magiju tokom božićnih i novogodišnjih praznika, pa boravak u njima može učiniti da podjetinjite i da se nevjerovatno zabavite.

Praznične čarolije uključuju i klizanje pod otvorenim nebom, obilazak ultra-luksuznih hotela i vaše privatno glasanje koji hotel je najbolje dekorisao svoju jelku, zvuk praporaca u daljini dok razgledate najljepše ukrašene izloge i dobro poznate note melodije ‘Jingle bells’ koje diskretno odzvanjaju ulicom dok pod vašim stopalima škripi snijeg.

Ovakvu magiju nude vam, Njujork, London, Sankt Peterburg, Toskana, Nirnberg, Talin i mnogi drugi gradovi širom svijeta. Spakujte kofere i otisnite se na jedno nezaboravno putovanje koje će vam donijeti mnogo radosti i zabave.

Njujork


Grad koji nikad ne spava vjerovatno je najživlji u toku praznika. Posjetite Rockefeller centar kako biste vidjeli tradicionalno najveću njujoršku jelku, uživajte u prazničnom šopingu na Union trgu ili pokažite vaše klizačke talente na klizalištu u Briant parku. Za klasično iskustvo Njujorka, uživajte u prelijepo dekorisanim izlozima kao što su Bergdorf, Macy’s i Saks, a zatim se uputite u Lincoln centar kako biste pogledali tradicionalnu  baletsku božićnu predstavu ‘Krcko Orašćić’.

Toskana, Italija

Ukoliko na božićno putovanje želite da povedete i djecu, nama bolje destinacije od Toskane u Italiji. Za svaku preporuku je obilazak Santa Claus sela u Montepulćianu u okrugu Sijena gdje se nalazi Deda Mrazov zamak, ‘Toy Factory’ izložba, kao i mini poni ranč. Ukoliko imate nedoumicu oko smještaja, dobra preporuka  je luksuzno imanje Rosewood Castiglion del Bosco, 800 godina staro toskansko imanje koje je u vlasništvu porodice Ferragamo. Luksuzni hotel Rosewood Castiglion del Bosco se nalazi u toskanskoj prirodi, na 12 km od Montalčina. Nudi udobne sobe i bazen na otvorenom sa panoramskim pogledima. Vaša djeca će biti oduševljena fantastičnom hranom, ukusno spremljenom pastom i picom, dok ćete vi uživati u vatri koja pucketa u kaminu pijuckajući neko od prestižnih vina ove regije.

London, Engleska


Grad koji ima najbolju festivalsku atmosferu u Evropi, bez presedana je London. London je nekako idiličan tokom božićnih praznika. Istražujte božićne vašare, idite na klizanje u sijenci London tauera, uživajte u prazničnom šopingu u Harrods robnoj kući. Odsjednite u Brown’s Hotelu gdje je popodnevni čaj u 17h ultimativno praznično iskustvo. London vam nudi bezbroj mogućnosti i avantura tokom praznika. Bilo da se radi o šetnji Hajd parkom ili se divite božićnoj jelci ispred palate Kensington.

Nirnberg, Njemačka


Niko nije takav majstor za božićne vašare kao Nijemci, a jedan od najstarijih koji datira iz 1628.godine je Christkindlesmarkt, koji je kulturni centar Frankonije na sjeveru njemačke pokrajine Bavarske. Iako vašar danas ima čak oko 180 štandova i dalje je zadržao starinski šmek i tradiciju. Nirnberg ima naravno mnogo više da ponudi od božićnog vašara, a ljubitelji kulture će svakako uživati u čak 43 muzeja koja se nalaze u gradu kao i u srednjevjekovnoj arhitekturi koja krasi grad.

Sankt Peterburg

Za preporuku je baletska predstava ‘Krcko Orašćič’ u  Mariinsky teatru koji izvodi ovu predstavu još od 1892.godine. Sankt Peterburg ima mnoge istorijske znamenitosti uključujući spektakularan muzej Ermitaž i oko 600 mostova. Sam muzej Ermitraž je kompleks koji se sastoji od šest zgrada i sedmi je teatar. Muzej sadrži oko 3 miliona istorijskih artefakata i umjetničkih predmeta, od kamenog doba pa sve do danas. Ne propustite da vidite i Zimski dvorac koji pripada kompleksu muzeja Ermitaž od 1922. godine. Bio je zvanična rezidencija ruskih careva tokom 18., 19. i početkom 20. vijeka. Dvorac je sagrađen u duhu rokoko stila i broji preko 1.000 spavaćih soba.

Talin, Estonija


Pravi sjaj Božića možete doživjeti u Talinu u Estoniji. Prepoznat kao jedna od najboljih božićnih destinacija u Evropi, Talin nudi šetnju kaldrmisanim ulicama koje vas vode niz nostalgičnu stazu zimskih čudesa. Prvi i najjači utisak ostaviće na vas  bijele noći. Taj osjećaj kada je i poslije ponoći dan, kada su sve prodavnice zatvorene, a vi možete da uživate u istraživanju prelijepih istorijskih ulica je stvarno fascinantan. Prisustvujte specijalnim zimskim programima kao što su božićna sela, ili obiđite srednjevjekovne crkve i shvatićete da je Talin dragulj u srcu Evrope tokom Božića. (Town and Country Magazine)