Rusija postala najveći izvoznik nafte u Kinu

Svijet

Prema podacima kineske vlade, Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju kao najveći dobavljač nafte u Kinu u prva dva mjeseca 2023. godine, pošto su kupili sankcionisanu rusku naftu uz velike popuste.

Iz Rusije je u periodu januar-februar izvezeno ukupno 15,68 miliona tona, ili 1,94 miliona barela dnevno, što je 23,8 posto više u odnosu na 1,57 miliona barela dnevno u istom periodu 2022. godine, pokazali su u ponedeljak podaci Generalne uprave carina.

Rusija je prošle godine bila drugi po veličini kineski dobavljač sirove nafte, isporučivši 86,2 miliona tona.

Uvoz saudijske sirove nafte iznosio je 13,92 miliona tona u dvomjesečnom periodu, što je ekvivalentno 1,72 miliona barela dnevno, što je manje u odnosu na 1,81 miliona barela dnevno godinu dana ranije, prenio je Avaz.

Saudijska Arabija je bila najveći dobavljač u Kini 2022. godine, prodavši 87,49 miliona tona sirove nafte tokom godine, što je ekvivalentno 1,75 miliona barela dnevno.

Zapadne sankcije i ograničenje cijena ruske sirove nafte na moru nakon invazije Moskve na Ukrajinu ograničili su broj kupaca za rusku ponudu, što je dovelo do toga da trguje uz velike popuste u odnosu na međunarodne standarde.

Nezavisne kineske rafinerije, mnoge od njih sa sjedištem u provinciji Šandong, bile su među glavnim korisnicima ove promjene u cjenovnoj moći.