E-mail izumire za pet godina

TECH

Zbog brže i efikasnije komunikacije sve više se koriste alternativni alati, umjesto e-maila. Svi znamo da dnevno primimo veliki broj e-mailova i teško ih je sve pročitati pažljivo.

Stručnjaci zato predviđaju da će do 2020. godine e-mail, kakav je danas nestati. Zamijeniće ga tzv. hibridi e-maila i razni chat servisi.

Zabilježen je veliki rast chat aplikacija koje sve češće zamjenjuju ostale načine online komunikacije. Umjesto pisanja e-mailova, s prijateljima komuniciramo putem Vibera, Messengera ili WhatsAppa, a za razmjenu fotografija tu su razne aplikacije poput Instagrama ili Snapchata.

Uber, jedna od najpoznatijih kompanija na svijetu, uklonila je na svojim stranicama kontakt putem e-maila. Umjesto čitanja i odgovaranja na e-mailove, svu korisničku podršku obavlja putem aplikacije.

Većina korisnika u Kini i Indiji koristi novije alate za komunikaciju poput WeChata.

Sve su popularniji chatbotovi u komunikaciji a stručnjaci se slažu da su oni jedna od najboljih upotreba vještačke inteligencije.

Ističe se da chatbotovi zaduženi za korisničku podršku nisu nervozni, ne mogu da se umore i ne treba da sjede i listaju gomilu e-mailova kako bi odgovorili na brojna pitanja.

Ljudi u posljednje vrijeme više biraju Twitter ili Linkedin kao alat za komunikaciju sa saradnicima.