Mejvejder pobijedio u najplaćenijem meču u istoriji

Sport

Američki bokser Flojd Mejveder Mlađi povućiće se iz ringa neporažen, pošto je u spektakularnoj „borbi vijeka” u Las Vegasu savladao zvijezdu ultimejt fajta (Ultimate Fight, UFC), Irca Konora Mekgregora

Mejveder (40) je tako ušao u istoriju sporta i sportskog biznisa: ostvario je 50. pobjedu i tako prevazišao rekord Rokija Marčana i na putu je da postane prvi milijarder u svojoj branši.

Više od 20.000 gledalaca u Las Vegasu, među kojima su bile mnoge zvijezde sporta i šou biznisa, kao i milijardu onih koji su meč posmatrali u TV prenosu, mogli su da vide dobar meč.

Iako mu je ovo bilo prvo boksovanje na tako visokom nivou, Mekgregor (29) je pružio dobar otpor. Nekadašnji vodoinstalater iz Dablina, koji je postao strah i trepet oktagona, ringa za mješovite borilačke veštine (MMA) u kojima je gotovo sve dozvoljeno, na kraju ipak nije imao rješenje za Mejvedera.

Mekgregor je bolje počeo ali je bokserski šampion od šeste runde preuzeo kontrolu i počeo da pogađa gotovo svakim udarcem dok je Irac vidno bio sve umorniji. Posle dva snažna Mejvederova lijeva krošea, sudija je u desetoj rundi prekinuo borbu. I pored toga što su u okviru promocije borbe nemilice vrijeđali i provocirali jedan drugog, čestitke i pozdravi posle meča su bili prilično prijateljski.

„Bio je bolji nego što sam očekivao, koristio je razne uglove, on je veliki šampion. Ovo je bila moja poslednja borba i dobro sam izabrao rivala za oproštaj”, naveo je Mejveder, 15 puta šampion svijeta u četiri kategorije.

On je rekao da mu je strategija bila da izmori Irca, što mu je i uspjelo. „Veoma sam ponosan što će se moje ime izgovarati uz imena Rokija Marčana, Lerija Holmsa, Marvina Heglera i Majka Tajsona”, dodao je Mejveder.

Mekgregor je naveo da je iskustvo presudilo i da „razumije zašto je Mejveder dobio 50 profesionalnih mečeva”.

Naravno, „borba vijeka” je bila i „borba za novac” – i Mejveder i Mekgregor su zaradili milione i prije nego što su kročili u ring. Irac, pobjednik u 21 od 24 MMA borbi u kojima je učestvovao, zaradio je najmanje 70 miliona dolara što, prema nekim prognozama, može da poraste i do 100 ili 150 miliona.

Mejveder, koji inače ima nadimak „Novac”, za privremeni povratak iz penzije će inkasirati do 250 miliona dolara. Za najbolja mjesta u sali neki gledaoci su izdvojili i preko 100.000 dolara.

Kada se u obzir uzmu TV prava, plati-pa-gledaj programi, sponzorski ugovori i ostalo, izvjesno je da će „borba za novac” po zaradi prevazići prethodnu „borbu vijeka”, kada su pesnice ukrstili Mejveder i filipinski bokser Meni Pakjao. I kladioničari trljaju ruke. Nijedan bokserski meč do sada nije privukao toliko opklada, od kojih su neke dostizale milionske iznose.