Hrvatska: 2000 eura bonusa ako zamijenite Mercedesa dizelaša

Region

Iako Hrvatska još nije poput Njemačke odlučila sistemski riješiti problem starih “prljavih” dizelskih automobila, Mercedes-Benz kao prvi proizvođač u Hrvatskoj odlučio je da pokrene akciju bonusa za one koji žele svoj stari dizelaš zamijeniti novim

Tako će Mercedes od danas pa do kraja godine odobravati bonus od 2.000 eura neto za kupce svojih novih dizelskih automobila s Euro6 normom i plug-in hibrida kao i hiljadu eura za električna Smart vozila uz otkup starog dizelskog auta proizvedenog do 2010. godine, piše Večernji list.

Ponuda vrijedi za sva vozila od Euro1 do Euro4 norme, s tim da će sva vozila od Euro1 do Euro3 norme (do 2005. godine) procijeniti od nezavisna institucija te će potom bi povučena iz prometa i uništena, a kupci s dizelašima Euro4 norme (2005.-2010.) vrijednost će dogovarati na uobičajen način „staro za novo“.

Bonus vrijedi bez obzira na marku polovnog vozila koje kupac trenutno vozi, ali ono mora biti registrovano na ime kupca najmanje šest mjeseci.

Zagrebački dnevnik podsjeća da su se njemačka vlada i domaći autoproizvođači, što je posljedica afere Dieselgate, nedavno sporazumjeli da će svi dizelski automobili proizvedeni od 2005. do 2015. (Euro4 i Euro5 norme) biti prilagođeni na trošak proizvođača kako bi ispuštali što manje azot-oksida (NOx) u atmosferu, dok su starije praktični otpisali.

Sličnu akciju kao Mercedes u Njemačkoj sprovode svi njihovi domaći proizvođači s bonusima čak do 10.000 eura.