Uslov Sberbank za nove kredite prioritet u naplati dugova

Region

Premijer hrvatske Vlade Andrej Plenković sastao se s Maksimom Poletaevom, predstavnikom Sberbanka, najvećeg kreditora hrvatskog koncerna

Zamjenik predsjednika uprave ruske banke od hrvatske Vlade želi dobiti bolju poziciju u pregovorima, koju im vladin vanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak nije dao.

Sberbank traži takozvani senior status, odnosno prvenstvo u naplati postojećih kredita, što postavljaju kao uslov za izdavanje novog. Druga strana, premijer Plenković, očekuje povoljnije uslove kreditiranja.

Poletaev je rekao novinarima da je sastanak s Plenkovićem bio „vrlo otvoren“. „Razgovarali smo o mnogo tema, i mislim da bismo trebali naći rješenje.“

Upitan hoće li se finansiranje Agrokora nastaviti, Poletaev je rekao: „Zavisi o nivou saradnje“.

Poletaev se sastaje i sa potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić te predstavnicima vanredne uprave Agrokora.

U međuvremenu, hrvatski ministar finansija Zdravko Marić poručio je kako država neće preuzimati dugove Agrokora, javlja Anadolija.

Izbjegavao je odgovoriti na pitanja novinara oko pregovora sa Sberbankom o dugovima Agrokora te najavama da će ovaj koncern biti finansiran iz američkih fondova.

Upozorenje Sberbanka

Prvi čovjek Sberbanke German Gref je ranije izjavio da Sberbank neće dalje kreditirati Agrokor dok ne postigne dogovor s hrvatskom Vladom.

„Ako je Vlada preuzela odgovornost za upravljanje kompanijom, onda treba preuzeti i odgovornost za njen dug. Neka Vlada onda da i državna jamstva za taj dug. Ako nisu spremni za to, neka onda vrate kompaniju na tržište. Ne biste trebali donositi zakon koji lišava kreditore njihova prava nakon svršenog čina“, rekao je Gref.

Dodao je kako je razgovarao s najvećim kreditorima Agrokora i da su svi zbunjeni nastalom situacijom.

Gref je takođe rekao i kako je vanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak „nekompetentan“.

Iz Sberbanka su ranije poručili kako saradnja s hrvatskom Vladom u slučaju Agrokor „nije bila jednostavna“, uz napomenu da se „nikada ranije nisu susreli sa sličnom situacijom“.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije da nema političke pozadine u odlukama ruskih banaka u slučaju Agrokor.

Lavrov je, nakon susreta s hrvatskim kolegom Davorom Ivom Stierom u Moskvi, rekao da su ruske banke zainteresovane za oporavak Agrokora.

„Smatramo da postoje dobre mogućnosti saradnje u bankarskom sistemu. Kao što znate, Sberbank i VTB su među kreditorima Agrokora. Naši su bankari zainteresirani za njegov oporavak, naravno, uzevši u obzir probleme koje Agrokor ima“, rekao je tada Lavrov.