Inovacija hrvatske kompanije: Svako može postati vlasnik bankomata

Region

Inovacijom hrvatske kompanije Monestiq, koja je kreirala prvu franšiznu licencu za bankomate u Evropi, vlasnik bankomata od danas će moći postati baš svako.

Kako pojašnjavaju u Monestiqu, djelatnost koja je dosad bila rezervisana samo za banke i finansijske institucije zahvaljujući njihovu rješenju sada je otvorena za sve: od ugostitelja i vlasnika poslovnih prostora do preduzetnika zainteresovanih za snažnije uključivanje u ovaj domen finansijskog poslovanja.

Cijena samog bankomata je između 8.000 i 15.000 eura, a situacija na tržištu po kojoj su vlasnici atraktivnih prostora, uglavnom u turističkim centrima, mogli iznajmiti svoj objekt za bankomat i za cijenu od 1.000 eura mjesečno govori da se radi o profitabilnom poslu u koji će poželjeti ući mnogi.

Već bi Mađari i Njemci

Ivan Dušević, direktor Monestiqa, ističe da se radi o finansijsko-tehnološkom rješenju što objedinjuje sve potrebne protokole i prava za procesuiranje transakcija te povezuje bankomate s globalnim kartičarskim shemama kao što su Visa i MasterCard.

“Time se omogućuje da bankomati rade ono što im i jeste svrha: prihvat kartica i isplatu novca. Istovremeno omogućuje se i preduzetnicima da na jednostavan način postanu vlasnici jednog ili više bankomata i pridruže se ekskluzivnom društvu pružaoca usluga u finansijskoj industriji”, kaže Dušević koji je karijeru gradio u međunarodnim konsultantskim kompanijama, a sada je odlučio da znanje iskoristi za transformaciju finansijskog sektora u Hrvatskoj.

Dodao je da ove godine Monestiq kreće s hrvatskim tržištem, nakon čega kompanija planira širenje u Evropi. Kako slična mogućnost ne postoji na Starom kontinentu, iz kompanije su kazali kako već imaju upite za franšizna prava iz Mađarske i Njemačke.

Izgraditi najveći lanac

Konačni cilj im je, kako sami ističu, izgraditi najveći franšizni lanac bankomata u Evropi.

“Ukratko, Monestiq služi kao poveznica između malih preduzetnika i titana finansijske industrije kao što su Visa ili MasterCard koje su osnova svjetskog platnog prometa. Povezujemo vlasnike lokala, trgovina ili drugih poslovnih prostora sa složenim kartičarskih shemama i omogućujemo im upravljanje vlastitim bankomatima”, zaključuje Dušević.

Izvor: Poslovni.hr