Grci prodaju dvije šećerane u Srbiji

Uprava grčke kompanije „Helenik šugar“ najavila je za kraj novembra međunarodni tender za prodaju dvije šećerane u Srbiji, u Žablju i Crvenki

Predsjednik te kompanije Hristos Rosios je izjavio da je takva odluka donijeta je jer su veliki investitori zainteresovani za kupovinu tih šećerana. Minimalna cijena po kojoj bi dvije fabrike šećera u Srbiji bile prodate je 25 miliona eura.

Interesovanje za kupovinu dviju šećerana ranije je pokazivala kompanija „Sunoko“ koja je u sastavu MK grupe i u Srbiji je najveći proizvođač šećera.

Prodaja ovih šećerana bi „Helenik šugaru“ omogućila da se rastereti dugovanja, da okonča sprovođenje poslovnog plana za međunarodnu aktivnost i obnavi kredibilitet koji je izgubljen među partnerima i među proizvođačima, pišu grčki mediji.

Rosios je rekao i da će do kraja iduće nedjelje grčkim proizvođačima šećerne repe u potpunosti biti plaćene isporuke iz 2015. godine što im kompanija još duguje i dodao je da je razgovarao s poljoprivrednim proizvođačima u srednjoj i sjevernoj Grčkoj da bi popravili međusoban odnos i da bi se povećala površina pod repom.

Ove godine su u Grčkoj izvađene 32.000 tona šećerne repe što je 30 odsto više nego prošle, kada je proizvodnja bila 24.000 tona. Proizvođači u Grčkoj zahtjevaju garancije plaćanja kao uslov za povećanje proizvodnje.

U Grčkoj šećernu repu gaje 4.000 proizvodača što je upola manje nego 2009, kada ih je bilo 8.000.