Njemački BASF pojačava biznis sa najlonom

Investicije

Njemačka hemijska grupa BASF dogovorila je akviziciju globalnog poslovanja s poliamidom belgijskog konkurenta Solvaya za 1,6 milijardi eura, zahvaljujući kojoj će ojačati svoje poslovanje s najlonom

Tom akvizicijom BASF će obogatiti portfolio inženjerske plastike i povećati pristup ključnim tržištima u Aziji i Južnoj Americi, navodi se u saopštenju njemačkog giganta hemijske industrije.

Belgijski Solvay napravio je još jedan korak u sklopu strategije prodaje palete niskoprofitnih proizvoda i fokusiranja na posebne zahtjeve u aeronautičkoj, automobilskoj i industriji nafte i gasa u kojima mogu ostvariti veće marže.

Njegovo globalno poslovanje s poliamidom prošle godine je ostvarilo dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od 200 miliona eura, a broji oko 2.400 zaposlenih.

BASF će akvizicijom ojačati aktivnosti u području najlona, odnosno poliamida 6,6, inženjerske plastike otporne na visoke temperature koja se koristi u tekstilnoj industriji, a i za industrijske dijelove, poput cijevi, ventilatora i slično.

Iz Solvaya su poručili da će prihod od prodaje upotrijebiti za smanjenje zaduženosti.