​Kineska grupacija najavila veliku saradnju s Rimac Automobilima

Region

Liu Changlai, izvršni direktor Camel grupe, firme koja je prošle godine s Rimac Automobilima u kineskom Xiangyangu započela izgradnju fabrike pogonskih sistema za električna vozila, izjavio je u petak da će u budućnosti intenzivirati saradnju s Rimcem te kako će do kraja godine zajednička fabrika dosegnuti kapacitet proizvodnje od 150 hiljada pogonskih sistema.

Liu Changlai je to izjavio Hini nakon sastanka u zagrebačkom gradskom poglavarstvu na kojem su gradovi Xiangyang i Zagreb potpisali memorandum o saradnji.

Camel grupa je 2017. uložila u Rimac Automobile 30 miliona eura, a lani su Camel i Rimac zajedničkim ulaganjem u Xiangyangu krenuli u izgradnju tvornice pogonskih sistema za električne automobile, uz ostalo motora i invertera.

Changlai ističe snažnu podršku koju su od lokalne vlasti dobili za izgradnju tvornice, koja je iznosila 10 miliona eura. Kineska tvrtka je pak uložila 20 miliona eura, a Rimac Automobili pet miliona eura.

Izvršni direktor Camela apostrofira da je to preduzeće najveći proizvođač baterija za električne automobile u Aziji, a poručuje da će u budućnosti još intenzivirati ulaganje u Rimac Automobile.

Najavljuje i kako će do kraja godine u zajedničkoj fabrici imati kapacitet proizvodnje od 150 hiljada pogona za automobile. Dio fabrike, odnosno linija za male serije, kapaciteta 25 hiljada godišnje, već je dovršena.

Mate Rimac napominje za Hinu da zajedničko ulaganje ne podrazumijeva proizvodnju baterija, već ih Camel proizvodi zasebno.

Napominje da u Xiangyangu živi šest miliona ljudi, dok im BDP doseže 60 milijardi eura.