Azijske berze u porastu, euro iznad 1,20 dolara

Berza

Na većini azijskih berzi u petak su cijene akcija porasle, dok se kurs eura probio iznad 1,20 dolara jer je predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi nagovijestio da bi banka uskoro mogla početi smanjivati podsticaje

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,1 i 0,3 odsto.

Berzanski indeksi u Šangaju, Singapuru i Hong Kongu porasli su između 0,2 i 0,6 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na dobitku 0,4 odsto.

Azijske ulagače ohrabrili su solidni podaci iz Kine koji ukazuju na stabilan rast druge po veličini svjetske ekonomije.

Izvoz Kine porastao je u avgustu 5,5 odsto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je uvoz porastao 13,3 odsto.

Podršku tržištima pružio je i dalji rast cijena nafte, koje su od početka nedjelje u uzlaznom trendu jer rafinerije u Meksičkom zalivu i Teksasu obnavljaju proizvodnju nakon uragana Harvey.

Cijena barela na američkom tržištu porasla je jutros 0,2 odsto, na 49,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,4 odsto, na 54,70 dolara.

Međutim, na berzi u Australiji indeks je jutros pao, što je posljedica pritiska na akcije u rudarskom sektoru zbog pada cijena metala.

Tokijski Nikkei indeks takođe je oslabio jer ulagače zabrinjava jačanje jena zbog čega se smanjuje cijenovna konkurentnost japanskih proizvoda na inostranim tržištima.

A na valutnim je tržištima u zamahu evropska valuta jer je juče, nakon sjednice ECB-a, Mario Draghi rekao da će banka ove jeseni, najverovatnije u novembru, odlučivati o smanjenju podsticajnih mjera.

Predsjednik ECB-a poručio je da ekonomija eurozone jača, ali da inflacija i dalje slabi. Rekao je i da ECB mora uzeti u obzir slabljenje inflacije zbog snažnog eura.

No, osim toga nije se više osvrnuo na jačanje evropske valute, pa su ulagači odahnuli jer su se plašili da bi Draghi mogao upozoriti da jaki euro šteti izvozno usmjerenoj ekonomiji eurozone.

“Draghi je govorio o euru, ali o njegovom uticaju na inflaciju. No, osim što je kazao da će pratiti kretanje kursa eura, Draghi nije naznačio da će banka nešto preduzeti u vezi toga”, kaže Mitul Kotecha, direktor u barclays banci u Singapuru.

Kurs eura dostigao je jutros 1,2090 dolara, novi najviši nivo od januara 2015. godine, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1925 dolara.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je njena cijena skliznula na 108,05 jena, najniži nivo u 10 mjeseci, dok je juče u ovo doba iznosila 109,10 jena.