Azijske berze: Ulagaši na oprezu, dolar nestabilan

Na azijskim berzama u ponedjeljak se trguje oprezno, dok je dolar pod pritiskom nakon što je novi predsjednik SAD-a Donald Trump u prvim danima u Bijeloj kući najavio protekcionističku politiku.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu oko 0,8 odsto, dok su cijene akcija u Australiji pale 0,7 odsto.

Berzanski indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i Šangaju porasli su između 0,1 i 0,4 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,4 odsto.

U Japanu i Australiji cijene su akcija jutros pale jer je Donald Trump prvog dana u Bijeloj kući najavio povlačenje SAD-a iz Trans-pacifičkog partnerstva (TPP), sporazuma 12 zemalja o trgovini, koji su, potpisali Japan i Australija.

Na ostalim su tržištima ulagači odahnuli jer se Trump zasad suzdržao od obećanja iz izborne kampanje da će prvog dana u Bijeloj kući označiti Kinu valutnim manipulatorom i uvesti visoke carine na uvoz proizvoda iz Kine u SAD.

U samom inauguracijskom govoru Trump u petak nije otkrio nove detalje o svojim budućim ekonomskim politikama, čemu su se ulagači nadali. Istakao je kako će njegova politika biti usmjerena na to da se kupuje američko i zapošljavaju Amerikanci, što je već puno puta najavio u svojoj izbornoj kampanji.

Na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom zbog Trumpovih najava protekcionističke politike. Od lanjskog novembra, kada je Trump izabran na predsjedničkim izborima, dolar je jačao zahvaljujući očekivanjima da će smanjenje poreza i povećana fiskalna potrošnja podstaći rast ekonomije, ali i inflacije.

Zbog toga se očekivalo da će američka centralna banka ubrzati tempo povećanja kamata u narednom razdoblju, ali poslednjih nedjelja dolar je izgubio na zamahu, među ostalim i zbog Trumpove poruke da jaki dolar šteti američkim izvoznicima.

Jutros je kurs dolara prema japanskoj valuti potonuo 1,1 odsto, na 113,45 jena, pa je krenuo prema 112,57 jena, najnižem nivou u sedam nedjelja na koju je skliznuo polovinom prošle nedjelje.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,4 odsto, na 1,0746 dolara, najviši nivo od 8. decembra.

Cijene nafte su jutros blago porasle, nakon što su u nedjelju članice OPEC-a i neke nečlanice tog kartela zaključile da se dogovoreno smanjenje proizvodnje uspješno sprovodi. S druge strane, rast proizvodnje u SAD-u onemogućuje značajniji rast cijena ′crnog zlata′. Nakon što je prošle nedjelje ostala gotovo nepromijenjena, na londonskom je tržištu jutros cijena barela porasla 0,2 odsto, na 55,58 dolara.