BiH nazadovala na “Duing listi” za sedam mjesta

BiH

Svjetska banka juče je objavila godišnji “Duing izvještaj” o unapređenju poslovnog okruženja, otvaranju radnih mjesta i podsticanju rasta u kojem je BiH zauzela 86. mjesto, što je nazadovanje za sedam mjesta u odnosu na prethodni izvještaj

U kategoriji procesa započinjanja biznisa, jednoj od 10 ocjenjivanih kategorija, BiH je zabilježila najlošiji rezultat i od 190 posmatranih zemalja i zauzima 175. poziciju.

Kada je riječ o procesu dobijanja građevinskih dozvola, BiH se nalazi na 166. mjestu, a najbolje rezultate bilježi u kategoriji rješavanja nesolventnosti, gdje se nalazi na 40. mjestu.

U kategoriji dobijanja kredita za započinjanje biznisa BiH je na 55. mjestu, a u kategoriji plaćanja poreza 137. poziciju.

Svjetska banka prikuplja podatke iz četiri izvora – iz zakona i propisa, saradnika “Duing biznis” liste, vlasti posmatrane zemlje i regionalnih službenika Svjetske banke.

Kada je riječ o regionu, najbolje je plasirana Makedonija i to na 11. poziciji, Kosovo je na 40. mjestu, Crna Gora na 42, a Srbija na 43. mjestu, dok je Hrvatska na 51. mjestu.

Na samom vrhu su Novi Zeland, Singapur i Danska koji su u svih deset kategorija dobili najbolje ocjene.