Kriptovalute ruše sve rekorde

Vrijednosti virtuelnih valuta bilježe nove rekorde, bitkoin je već skočio na 8.700 dolara, a trgovanje etereumom je 58 puta jače nego na početku godine

Digitalna valuta bitkoin postavila je novi rekord pošto je njena vrijednost premašila 8.700 dolara. Ovaj iznos bitkoina predstavlja jačanje od 850 odsto ove godine. Bitkoin je takođe osnažen zahvaljujući interesu međunarodnih investitora. Interes su iskazale kompanije kao što su Goldman Saks i Sitigroup.

Bitkoin je započeo godinu sa vrijednošću od oko 1.000 dolara.

I druga najjača kriptovaluta ruši rekorde, zabilježivši rast kapitalizacije tokom ove godine od 5.000 odsto. Virtuelna valuta Etereum trenutno vrijedi 485 dolara, dok je početkom godine mogla da se kupi za svega 8,27 dolara, oko 58 puta manje nego sada. Vrijednost trgovine Etereuma se bliži cifri od 46 milijardi dolara.

Ovaj talas uslijedio je nakon vijesti iz Južne Koreje da ta zemlja nema planove da reguliše kriptovalute.

Ukupan udio kriptovaluta na tržištu trenutno iznosi 275 milijardi dolara, što je više od vrijednosti kompanija kao što su AT&T ili Proktor & Gembl. Bum kriptovalute kao što je etereum, pogurali su i komentari milijardera i investitora u virtuelne valute Majka Novograca.

– Za samo nekoliko dana etereum je počeo sa rastom i mislim da će uskoro dostići svoju novu rekordnu vrijednost i završiće godinu blizu 500 dolara – predvidio je Novograc govoreći za TV Blumberg. On takođe predviđa i da će do kraja godine prestići vrijednost od 10.000 dolara.

Novograc kaže da investitori sve više ulažu novac u kriptovalute poput bitkoina, usljed nedostatka povjerenja u finansijske institucije nakon kraha 2008. godine.