Amazonu kazna od 100 miliona evra

Svijet

Američka kompanija Amazon će platiti kaznu od 100 miliona evra kako bi stavila tačku na spor oko neizmirenog poreza u Italiji

Italijanska poreska agencija, poznata pod nazivom Agenzia delle Entrate, izjavila je da je postigla sporazum sa Amazonom radi rješavanja neizmirenih poreskih potraživanja za period između 2011. i 2015. godine.

Prema saopštenju poreske agencije, Amazon će platiti ukupno 100 miliona evra za rješavanje spora. U saopštenju se navodi da je nastavljen put za ugovore, kako bi se osiguralo ‘ispravno oporezivanje za aktivnosti vezane za našu zemlju’.

U aprilu je italijanska poreska policija Guardia di Finanza izjavila da je Amazon dugovao između 120 i 130 miliona evra u Italiji. Ova vijest dolazi usred rastućeg pritiska na korporacije oko poreskih pitanja i nastojanja EU da nametne teže poreze na Gugl, Amazon i druge tehnološke gigante.

Podsjetimo, Gugl Alfabet Inc je sredinom godine pristao da plati 306 miliona evra za rješavanje poreskog spora sa Italijom, dok je Fejsbuk ovog mjeseca objavio da će smanjiti poreznu strukturu i prijaviti manje prihode u Irskoj. Taj potez bi mogao da znači da se kompanija suočava sa poreskim problemima, dok prikuplja prihode u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj.

Očekuje se da će sljedeći italijanski budžet, koji će biti usvojen sljedeće sedmice u parlamentu, sadržati tzv. Veb porez kojim se uvodi ulaganje u nematerijalne digitalne proizvode.