Kineski kralj nekretnina sa 42 milijarde dolara spao na tri

Svijet

Proteklih nekoliko godina nije bilo sjajno vrijeme za superbogataše u Kini, posebno za one koji su svoje bogatstvo izgradili na nekada usijanom tržištu nekretnina.

Neto vrijednost kralja nekretnina Hui Ka Yana, predsjednika kompanije za razvoj nekretnina China Evergrande, pala je za skoro 93 odsto, prema Bloomberg Billionaires Indexu.

Nekada se Yan smatrao drugom najbogatijom osobom u Aziji, a danas je njegovo bogatstvo palo sa 42 milijarde dolara na oko tri milijarde.

Evergrande je sada najzaduženiji investitor u Kini sa 300 milijardi dolara obaveza i u središtu je problema s nekretninama u Kini. Od 2021. Hui Ka Yan je koristio svoje lično bogatstvo da “pogura” kompaniju koja je na dobrom putu ka bankrotu.

Prodao je svoje vile i privatne avione, ali to je bilo daleko od dovoljnog i kompanija Evergrande je u decembru 2021. platila obveznice u američkim dolarima nakon što je mjesecima pokušavala da prikupi novac za otplatu kreditora, dobavljača i investitora.

Prošle godine firma nije uspjela da isporuči svoj preliminarni plan restrukturiranja duga, što je dovelo do dalje zabrinutosti za njenu budućnost.

Kompanija Evergrande je ogromna, ima oko 200.000 zaposlenih, ostvarila je više od 110 milijardi dolara prodaje u 2020. i poseduje više od 1.300 objekata u više od 280 gradova.

Ali Hui nije jedini koji je u prethodnom periodu doživio masovni gubitak bogatstva. Američki milijarder Elon Musk postavio je Ginisov rekord za najveći gubitak ličnog bogatstva u istoriji, izgubivši 200 milijardi dolara od kraja 2021. godine.