Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati uveli PDV

Porez na dodatu vrijednost prvi put je uveden u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE)

Porez od pet odsto primjenjivaće se na većinu roba i usluga u tim zemljama. Ove zalivske zemlje dugo su privlačile strane radnike obećanjima o životu bez poreza, ali su tamošnje vlade željele da povećaju prihode u vrijeme snižavanja cijena nafte.

PDV je u ovim dvjema zemljama uveden od 1. januara 2018. godine, a Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar će to učiniti do 2019.

U UAE procjenjuju da će u toku prve godine prihodi od PDV-a biti oko 12 milijardi dirhama ili 3,3 milijarde dolara. Oporezivaće se benzin, dizel, odjeća, komunalne usluge i hotelske sobe, dok će poreza biti oslobođene medicinske i finansijske usluge te javni prevoz.

U Saudijskoj Arabiji više od 90 odsto budžetskih prihoda dolazi iz naftne industrije, dok je u UAE taj udio oko 80 odsto. Obje zemlje već su preduzele korake za povećanje prihoda državne kase. To uključuje porez na duvan i bezalkoholna pića, kao i smanjenje nekih subvencija lokalnom stanovništvu. U UAE su poskupjele putarine i uvedena turistička taksa.

Ipak, ne postoje planovi za uvođenje poreza na dohodak pa većina stanovnika i dalje ne plaća nikakav porez na svoju zaradu.

Usljed finansijske krize i smanjenja cijene nafte arapske države se nadaju da će uvođenjem PDV-a pomoći svojim ekonomijama, ali i građanima da što manje zavise od nafte i gasa.