Gugl Asistent govoriće tridesetak jezika do kraja godine

Gadget

Virtuelni lični pomoćnik kompanije Gugl koji se aktivira glasom (Gugl Asistent) do kraja godine govoriće tridesetak jezika, uključujući norveški i hindu, što pokazuje da Gugl ulazi u žestoku borbu protiv lidera na tržištu pametnih pomoćnika kompanije Amazon

Dok Aleksa, personalni internet pomoćnik Amazona, funkcioniše samo na engleskom, Gugl Asistent već radi na osam jezika i do kraja godine biće raspoloživ na 30 jezika, navela je kompanija Gugl na svom zvaničnom blogu.

Počeće sa danskim, holandskim, hindu, indonežanskim, norveškim, švedskim i tajlandskim, navedeno je.

Ova najava pokazuje volju Gugl da ubrza razvoj svog asistenta i napredovanje po pitanju vještačke inteligencije, posebno u borbi protiv Amazona.

Drugi tehnološki giganti kao što su Majkrosoft, Epl ili Samsung takođe imaju virtuelne asistente. Asistenti koji se aktiviraju komandama glasom su vrlo važni za ove kompanije jer pokazuju šta mogu po pitanju vještačke inteligencije.

Prisustvo virtuelnih asistenata u brojnim predmetima, pametnim telefonima, umreženim uređajima u kući, ili kolima, omogućuje da se uđe u svakodnevnicu potrošača i da se oko njih stvori ekosistem.

Amazon lansiranjem Alekse u svom zvučniku Eko 2014. godine ima veliku prednost. Nasuprot tome Epl kasni i tek je sad lansirao svoj HomePod, aktiviran glasom preko asistenta Siri.