Rimac za 158 miliona dolara gradi tvornicu u Kini

Hrvatska kompanija Rimac Automobili i Camel grupa ugovorili su da će do kraja ove godine izgraditi u Kini tvornicu električnih motora i baterija vrijednu 158 miliona dolara

U tvornicu će Ante Rimac uložiti znanje i pet miliona evra, a dobiti 40% vlasništva. Ovakav epilog nije iznenađenje zna li se kako je sam Mate Rimac nedavno izjavio kako mu preko 80 posto proizvodnje otpada na Kinu.

Osim toga, riječ je zapravo o realizaciji plana najavljenog još u septembru prošle godine kad je kineska Camel grupa potvrdila da namjerava investirati 30 miliona evra u Rimac automobile i Greyp Bikes Mate Rimca.

Ugovor predviđa kupovinu B serije povlaštenih deonica. Iz Camela su potvrdili da su potpisali okvirni sporazum o investiranju u kompaniju. Konkretno, investiraće 27 miliona evra u Rimac Automobile i tri miliona evra u Greyp.

Rimac Automobili, kompanija koja izrađuje komponente i dizajn za klijente poput Aston Martin Lagonde i Koenigsegg Automotive utrostručila je svoju vrijednost od 2014. i sada se procjenjuje da vrijedi više od 200 miliona evra.