Potpisan ugovor, Izraelci investiraju 240 miliona u vjetro elektranu kod Bileće

Investicije

U Banjaluci su danas potpisani ugovori o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane “Planik” i istoimene vjetroelektrane na području opštine Bileća, a procijenjena investicija za realizaciju ovih projekata iznosi više od 230 miliona KM.

Ugovore su potpisali ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor privrednog društva “B&B sunce i vjetar” Bileća Nedeljko Babić, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, iza ove investicije stoji vodeća izraelska kompanija u oblasti šoping centara Shopping Centers Ltd. Iako su poznati po šoping centrima, bave se i drugim djelatnostima, poput energije iz čistih izvora.

Instalisana snaga buduće solarne elektrane “Planik” iznosit će 80 megavat-sati, procijenjena godišnja proizvodnja 106 gigavat-sati, a elektrana će biti izgrađena u naredne dvije godine.

Koncesija je dodijeljena na period od 27 godina, a procijenjena ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta iznosi 136.908.100 KM.

Instalisana snaga buduće vjetroelektrane “Planik” bit će 39,6 megavat-sati, procijenjena godišnja proizvodnja 93,20 gigavat-sati, a elektrana će biti izgrađena u naredne dvije i po godine.

Koncesija je dodijeljena na period od 27 i po godina, a procijenjena ukupna vrijednost investicije je 101.527.135 KM.

Koncesionar je prije zaključenja ugovora o koncesiji u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo od 507.635 KM za vjetroelektranu i 684.540 KM za solarnu elektranu.

Koncesionar će nakon izgradnje za svako postrojenje u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu od 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-satu električne energije, od čega će 95 posto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Bileća.