Cevian Capital ulaže u akcije Ericssona

Međunarodna investiciona kompanija Cevian Capital vjeruje u oporavak švedskog proizvođača opreme za mobilne telekomunikacije Ericsson i kupila je više od 5 odsto akcija u toj kompaniji

– Vidimo značajan potencijal u kompaniji. Pred nama je težak posao. Podržavamo plan, koji je prvi čovjek Borje Ekholm predstavio za kompaniju, a to znači pojačani fokus na temeljno poslovanje – kazao je Reutersu izvršni partner u Cevianu Christer Gardell.

Akcije Ericssona oslabile su gotovo 40 odsto u protekle dvije godine, jer je švedska kompanija bila pogođena padom ulaganja u kompanijama u sektoru telekomunikacije i slabostima na tržištima u nastajanju, podsjeća Reuters.

Prvo tromjesečje 2017. godine kompanija je završila s operativnim gubitkom od 12,3 milijarde švedskih kruna, odnosno 1,41 milijardom dolara. I dalje su im najveći konkurenti giganti te industrije – kineski “Huawei” i finska “Nokia”.

Borje Ekholm, švedski biznismen i veteran upravnog odbora, dužnost prvog čovjeka u Ericssonu preuzeo je u oktobru prošle godine, nakon serije slabih poslovnih godina.
Ekholm želi fokusirati poslovanje na unosne bazične mreže i istovremeno obnoviti profitabilnost u poslovnom segmentu informacijske tehnologije (IT) i takozvanog ‘oblaka’. Razmatra i partnerstva ili prodaju u cjelini medijske poslovne jedinice ili tek nekih njenih dijelova.

– Za uspjeh, međutim, nisu dovoljni samo planovi, već kako se oni primjenjuju, a sprovođenje planova Ericssonu u posljednje vrijeme nije bila jača strana – naveo je Gardell.

Cevian Capital, čiji su osnivači Šveđani Christer Gardell i Lars Forberg, kupio je 167.761.137 akcija Ericssona, navodi se u izvještaju, koji su podnijeli Američkoj komisiji za vrijednosne papira (SEC). Ta investiciona kompanija drži velike udjele u kompanijama poput švajcarskog konglomerata ABB-a, švedskog proizvođača kamiona Volvo i njemačke industrijske grupe ThyssenKrupp.