Na konkurs za posao prijavilo se 25 miliona ljudi

Svijet

Oko 25 miliona ljudi prijavilo se za oko 90.000 radnih mjesta u Indijskoj željeznici

To je više od broja stanovnika Australije i ukazuje na izazove s kojima se suočava premijer Narendra Modi koji je obećao otvaranje novih radnih mjesta tokom svog mandata. Modi je došao na vlast 2014. godine obećavajući pokretanje privrednog rasta u trećoj najvećoj ekonomiji Azije i stvaranje novih radnih mjesta.

Njegova inicijativa Make in India (Pravite u Indiji) da se poveća udio proizvodnje u privredi, koja teži dvije milijarde američkih dolara, sa 17 na 25 posto i otvori 100 miliona radnih mjesta do 2022. godine, nije do sada dala rezultate.

Državne željeznice, koje trenutno zapošljavaju 1,3 miliona ljudi, saopštile su da otvaraju desetine hiljada novih radnih mjesta – mašinovođa, tehničara, inspektora šina, tesara i raznih drugih zanimanja. Cilj je da se poboljša sigurnost četvrte najveće željezničke mreže na svijetu.

– Ovako veliki broj prijava pokazuje da zaista postoji manjak poslova, ali da Indijci najviše vole poslove u državnim preduzećima. Moramo se pomjeriti od takvog načina razmišljanja – smatra Maheš Vias, rukovodilac u neprofitnoj istraživačkoj organizaciji za ekonomiju CMIE.

Indijske željeznice su najveći poslodavac u državi.