Preduzetnik iz Hrvatske poslovanje preselio u Irsku zbog boljih uslova

Preduzetnik Josip Almaši koji je prošle godine rekao kako svoje poslovanje iz Hrvatske seli u Irsku, u Dublin, na N1 televiziji otkrio je kako mu je u Irskoj

Preduzetnik koji se u Hrvatskoj bavio informatikom, odnosno prodajom roba i usluga vezanih za informatiku, svoje je poslovanje i porodicu prije godinu odlučio da preseli u Irsku zbog, kako je rekao, poreskog opterećenja poslovanja koje je u Hrvatskoj nenormalno.

– Porezi se plaćaju unaprijed, PDV se plaća prije nego što je dodata vrijednost nastala i firma ne može rasti uz tolika poreska davanja. U Irskoj je pak porez nula prve tri godine, nakon toga 12,5 odsto. Ovdje je poresko opterećenje 65 odsto – rekao je Almaši martu 2017. godine.

Danas smatra kako nije pogriješio što je otišao.

– Ispunjena su očekivanja. Prvo sam otišao sam i u dvije nedjelje sam našao posao i to u Corku, očekivao sam da ću naći posao u Dublinu, ali Cork je bolji što se tiče porodičnog života. Manji je, tamo ima ljudi iz cijelog svijeta. Radim isti posao, imam svoju firmu, iznajmljujem drugim firmama za dnevnicu – kaže on.

– U poređenju s Hrvatskom zarađujem triput više, zbog manjih davanja i više posla, zbog puno jednostavnije administracije. Nema gluposti tipa da ja sam sa sobom moram potpisivati ugovor o radu, jednostavno sebi isplatim šta sam zaradio. I onda za koliko sam sebi isplatio u dva-tri mjeseca platim porez i dobro. Dapače, ništa i ne platim, već samo prijavim, a poreska mi skine s računa. Maksimalno je pojednostavljeno – opisao je Almaši.

Kaže kako su troškovi života u Irskoj prilično visoki.

– Visoki su troškovi. Prosjek u Corku i okolini je oko 1.100 evra za stan s dve spavaće sobe. S druge strane, minimalac je 1.500 euva tako da se sve to može. To smo mi očekivali, ali nismo očekivali visoku cijenu vrtića koja iznosi pet evra po satu. Nas mjesečno košta 1.200 evra za dvoje djece kada nije bilo škole. Ostali troškovi su beznačajni u odnosu na ta dva – kaže.