Od pjevača Bijelog dugmeta do uzgajivača lješnika

Nekadašnji pjevač Bijelog dugmeta Alen Islamović je krajem 2016. godine, zasadio prve lješnike u Bihaću, a sada na 2,3 hektara ima 1.500 sadnica, prenosi Radio Slobodna Evropa

Na pitanje zašto baš lješnik, Islamović odgovara: Lješnik je veoma interesantno drvo i naučno je dokazano da rađa od 80 do 100 godina, znači ovom plantažom moći će da se bavi moj unuk i praunučići.

– Ja sam se dosta načitao i pročitao o lješnicima, posjetio sam i neke plantaže u Makedoniji, Srbiji – ističe on i dodaje da Bihać ima idealne uslove za ovaj lješnik.

Islamović kaže da planira da proširi posao u razbijanje lješnika i da će napraviti svoj brend u budućnosti – eko-lješnik koji bi se pakovao i izvozio na tržište Evropske unije.

– Imam kontakte sa Švedskom, Danskom i Norveškom koja je željna lješnika, nemaju ih za jelo, a ne za proizvodnju – kaže on za Radio Slobodna Evropa.

Značajnije prinose očekuje za pet godina, kaže da je svaki lješnik registrovan i licenciran, pa za izvoz u EU ne brine.

Islamović je nedavno istakao i da bi, da je znao da je poljoprivreda tako interesantna, krenuo s tim i prije.

– U planu mi je i jedan mali voćnjak. Sadio bih trešnje, višnje, jabuke, kruške, šljive… Biće to pravi mali koktel-voćnjak – otkrio je Islamović.