TOP 10 preduzetničkih kompanija po izboru Inc-a

Ugledni magazin i sajt “Inc” svake godine u decembru bira kompanije koje pomjeraju granice našeg shvatanja biznisa, uvode novine, ilustruju pokret koji transformiše današnji poslovni svijet

U užem izboru našlo se 15 preduzetničkih kompanija u 2016. godini, a ovogodišnji pobjednik je “Riot Games”, kompanija koja stoji iza hit video igre “League of Legends”. Kompaniju su osnovali Marc Merrill i Brandon Beck, a iako je u vlasništvu kineskog internet giganta “Tencent”, i dalje samostalno njome upravljaju i zarađuju 1.6 milijardi dolara od prodaje. Ove godine, najbolja među najboljim preduzetničkim kompanijama “Riot Games”, ostavila je iza sebe prave tehnološke gigante, među kojima su:

Snapchat – popularna aplikacija je sada procijenjena na 25 milijardi dolara.

BuzzFeed – novi medijski gigant skoro je podijelio platformu na vijesti i zabavni dio, što je pomoglo kompaniji da dominira kada je u pitanju video na društvenim mrežama. NBC Universal je skoro investirao oko 200 miliona dolara u BuzzFeed.

Uber – Startap vrijedan 66 milijardi dolara čiji osnivač Travis Kalanick ima planove da se proširi na oblasti kao što su dostavljanje hrane i samo-upravljajući automobili.

Sweetgreen – Osnivači lanaca restorana „Sweetgreen“ su kolege sa Univerziteta Georgetown, Nathaniel Ru, Jonathan Neman, i Nicolas Jammet. Od investitora su dobili 95 miliona dolara, a lanac ima 64 restorana. U ovoj godini otvoreno ih je 25. Zanimljivo je da još nisu profitabilni.

Wanderu – Osnivači kompanije su Polina Raygorodskaya i Igor Bratnikov, a u pitanju je modernizacija putovanja autobusom. Sajt Wanderu ima oko 2.5 miliona korisnika mjesečno, a planira se širenje i na evropsko tržište.

Casper – Ova kompanija se bavi prodajom kreveta za pse. U ovoj godini udvostručila je zaradu od 100 miliona dolara, koliko je imala 2015.

Tesla/SpaceX – Osnivač Elon Musk bavio se sa mnogo poslova – od putovanja na mjesec preko solarnih crijepova do samo-upravljajućih automobila.

Niantic Labs – Ova kompanija stoji iza ovogodišnje pomame „Pokémon Go“ i teška je oko 3.65 milijardi dolara.

Moon Express – Putovanje na mjesec postala je goruća tema posljednjih mjeseci. Čini se da je ova kompanija, čiji je osnivač i izvršni direktor Naveen Jain, otišla prilično daleko jer je u julu ove godine prva dobila dozvolu američke vlade da može da putuje na mjesec.