Vlasnik “Rimac automobila” postao najbogatiji čovjek u Hrvatskoj

Preduzetnici

Mate Rimac postao je najbogatiji čovjek u Hrvatskoj nakon što su u njegovu kompaniju ušli Hyundai i Kia. Ekonomista Ivica Brkljača izračunao je, prema informacijama o vlasničkoj strukturi koje je iznio sam Rimac, da “Rimac automobili” vrijede 4,3 milijarde kuna (oko 580 miliona eura).

Kako Rimčev udio iznosi samo nešto manje od 50 odsto, to je iznos od oko dvije milijarde kuna (oko 270 miliona eura), što ga svrstava na sam vrh ljestvice najbogatijih ljudi u Hrvatskoj, prenosi Index.hr.

Portal podsjeća da su Hyundai i Kia nedavno odlučili da ulože 80 miliona eura u “Rimac automobile”.

Rimac je tada objasnio da, posle te odluke, posjeduje 47,7 odsto Rimac automobila, kineski Kamel grup ima 14 odsto, Hyundai 11 odsto, Porsche 10 odsto, Kia 2,7 odsto, a da su ostalo manji udjeli dosadašnjih ulagača iz 2012. i 2013. godine.

Ako je za 13,7 odsto vlasništva plaćeno 80 miliona eura, jednostavnom matematičkom operacijom dolazi se do toga Rimac automobili na tržištu vrijede 584 miliona eura ili više od 4,3 milijarde kuna, izračunao je Brkljača.
Kako bi pokazao koliko je to nevjerovatno visoka brojka, Brkljača je na svom Facebook profilu ukazao na to da tržišna kapitalizacija najveće hrvatske turističke kompanije Valamar rivijera, koja drži desetinu ukupnog kategorisanog turističkog smještaja u Hrvatskoj, na berzi iznosi 5,1 milijardu kuna.

Rimac automobile” je 2009. godine osnovao Mate Rimac, tada star 21 godinu, projektom konverzije starog automobila na električni pogon.

Taj automobil 2011. postavio je pet Ginisovih svjetskih rekorda.

Rimac automobili danas razvijaju i proizvode ključne sisteme elektropogona za mnoge svjetske automobilske kompanije, navodi Index.hr.