Sa 50 zaposlenih zarađuju milijardu dolara godišnje: 10 činjenica o sajtu Craigslist

Preduzetnici

Craigslist nije samo jedan od najvećih, već i najstarijih sajtova na internetu. Nastao je s pojavom veb-a, kada je osnivač Craig Nevmark svoj newsletter sa lokalnim događajima u San Francisku pretvorio u stranicu.

On je te 1995. godine mislio da dijeleći ove događaje sa svojim prijateljima pomaže zajednici da bude kompaktnija, jer je i sam bio nov u gradu.

Sada više od dvadeset godina kasnije ovaj sajt bilježi rekordne posjete ne samo u Americi, već i u ostalim zemljama u kojima posluje.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o ovom sajtu o kom je nedavno pisao i Business insider.

1. U Americi popularniji od Netflixa

Craigslist uspijeva da se konstantno rangira među 20 najboljih sajtova u SAD. 2005. godine ovo je bio 7. najposjećeniji sajt u SAD.

Prema Similarweb-u, ovaj sajt se trenutno nalazi na 15. mestu među najpopularnijim sajtovima, čime prestiže po posjećenosti Netflix, Zillov, Walmart, Pinterest, LinkedIn i CNN. Takođe po posjećenosti zauzima i 118. mjesto u svijetu.

2. U okolini imamo lokalne verzije sajta

Craigslist danas posluje u 700 gradova raspoređenih u 70 zemalja. U Evropi Craiglist je počeo da se pojavljuje tek 2004. – devet godina nakon originalnog sajta. Lokalne sajtove imaju i Hrvatska, Rumunija i Bugarska.

3. Ne mijenjaju dizajn

Tekstualni izgled sajta nepromijenjen je od 2000-ih. Iako mnogi veliki sajtovi, poput Facebook-a i Reddit-a, s vremena na vrijeme unose vizuelne promjene, Craiglist ostaje dosledan svom retro izgledu.

4. Kontroverze o opasnosti

Da je Craigslist grad bio bi najopasniji grad na svijetu, tvrdi Biznis insajder. Podrazumijeva se da treba da budete oprezni kada pokušavate da napravite transakciju na Craigslistu. Sajt je bio polazna tačka za čak 128 ubistava od kada je sajt počeo da prihvata klasifikovane oglase, prema “Craigslistovim ubistvima”, blogu koji prati svaki incident prouzrokovan ovim sajtom.

5. Dunbarov broj kao metod vođenja firme

Osnivač Craigslist-a već godinama je jedan od najistaknutijih učesnika u debatama o socijalnim vještinama i organizacijskim sposobnostima. U skladu s tim u svojoj kompaniji primjenjuje strategiju Dunbarov broj prema kojoj postoji optimalan broj ljudi s kojima svaka osoba može da održava stabilne odnose. Ovo je jedan od razloga zašto njegova kompanija ima samo 50 zaposlenih, iako je godišnji profit veći od milijardu dolara.

6. Filantropija

Osnivač sajta poznat je kao veliki filantrop, a milionskim donacijama znao je da obraduje novinarske škole, pa čak i Wikipediju.

Kompanija je inače 2001. godine pokrenula Craigslist fondaciju. Ova neprofitna organizacija nudi besplatne, ili bar jeftine, događaje i online resurse za promovisanje razvijanja zajednice na svim nivoima. Prihvataju dobrotvorne donacije, a umjesto da direktno finansiraju organizacije, obezbjeđuju resurse koji mogu pomoći lokalnim organizacijama da se “uzdignu” i stvore pravu vrijednost za zajednicu.

7. Najčudniji oglasi

Neki od najčudnijih oglasa koji su se našli na ovom sajtu su od naručivanja sopstvenog ili tuđeg ubistva, pa sve do prodaje skupocjenih automobila čija vrednost prelazi 8 miliona dolara.

8. Direktora ”ne zanima profit”

Godišnji prihod ove kompanije iznosi čak milijardu dolara, a očekivanja njihovog osnivača je da će ova cifra u budućnosti tek početi da raste. Zanimljivo je da CEO koristi svaku priliku da izjavi kao ga “profit ne pokreće”, već želja da pomogne ljudima da nađu ono što traže.

9. Bivši suvlasnik

Udio u vlasnštvu (25 odsto) imao je i čuveni eBay, ali je kasnije prodao svoje akcije osnivačima. Inače, postoji mnogo misterije oko vlasničke strukture sajta, i osnivač nikada nije bio previše otvoren po tom pitanju.

10. Nije samo sajt, već fenomen

Koliko je ovaj sajt zapravo fenomen pokazuje činjenica da je korišćen u brojnim TV serijama (Dexter, New Girl), u brodvejskim predstavama, ali se njegova parodija pojavljuje i u čuvenoj igrici GTA.