Članice OPEK-a odlučile da povećaju proizvodnju nafte

Energija

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) jednoglasno su odlučile da se poveća proizvodnja za oko milion barela dnevno na sastanku koji bi mogao da utiče na cijenu energije na globalnom nivou, prenijela je agencija Frans pres

– Složili smo se da to bude oko milion barela kako je predloženo – rekao je saudijski ministar za naftu Haled al Faleh i dodao da će to značajno uticati da se zadovolje dodatne potrebe za naftom u drugoj polovini godine.

Saudijska Arabija, Rusija i SAD su se zalagale za povećanje proizvodnje u kontekstu povećanja cijena i mogućih tenzija na tržištu nafte.

Irački ministar za naftu Džabar el-Luaibi rekao je na konferenciji za novinare da ne očekuje da će na ovom polugodišnjem sastanku OPEK-a biti potrebne podrške za promjenu ciljeva te organizacije.

Povećanje proizvodnje bi poništilo posljednje ograničenje iz 2016. godine o smanjenju proizvodnje za manje od 1,2 miliona barela dnevno, što je dovelo tada do povećanja cijene.

Zemlje koje nisu u OPEK-u, poput Rusije, postigle su tada dogovor da smanje proizvodnju a te zemlje će u subotu sa članicama OPEK-a razmotriti da li će učestvovati u povećanju proizvodnje nafte.