Na crnogorskoj obali grade sasvim novi grad za milijardu evra

City

U narednih 20 godina na crnogorskom primorju izrašće potpuno novi grad sa hiljadu apartmana, 500 vila i sedam hotela – prvi od njih je otvoren nedavno

U zalivu Trašte na poluostrvu Luštica, koja zatvara ulaz u poznatu Boku Kotorsku, raste megalomanski projekat. Međunarodna građevinska kompanija Orascom, osnovana u Egiptu, ovdje gradi potpuno novi grad namijenjen turistima i ljudima koji će tu jednostavno živjeti. Vrijednost projekta je 1,1 milijarde evra, od čega su 10 odsto investicije osigurale crnogorske vlasti.

Na 690 hektara zemlje, koja je nekada bila dio vojne baze, u narednih 20 godina će izrasti hiljadu apartmana, 500 porodičnih kuća i vila i sedam hotela, golf teren sa 18 rupa i dvije marine, a novi grad dobiće školu, bolnicu, te vatrogasnu i policijsku stanicu.

Njegova izgradnja počela je 2013. godine, a do sada je završeno 26 zgrada sa ukupno 160 stanova, koji po navodima graditelja imaju vlasnike ili stanare. Neki se još uvijek mogu naći u online oglasima za nekretnine: 30 kvadratnih metara velika garsonjera, na primjer, prodaje se za 260.000 evra.

Neke rezidencije su prodane i novi vlasnici ih već izdaju na web platformi Airbnb. Apartman za četiri osobe, na primjer, može se iznajmiti za 130 evra za noć.

Nedavno je u kompleksu vrata otvorio prvi hotel, luksuzni The Chedi Luštica Bay, koji je nastao u saradnji s azijskim lancem hotela GHM.

Hotel ima 110 soba, dva restorana i bar, otvoreni i zatvoreni bazeni i spa i fitness centar. Cijena? Početkom avgusta će za dvokrevetnu sobu trebati izdvojiti oko 270 evra za noć. The Chedi Luštica Bay, inače, nije prvi luksuzni hotel ili resort koji je otvoren na obali Crne Gore.

U posljednjih nekoliko godina otvoreno ih je dosta, kao što su naselje i marina Porto Montenegro u Tivtu, pa Dukley u Budvi, na obali Skadarskog jezera trebalo bi u narednih nekoliko godina otvoreno prestižno ekoljetovalište, dok za najekskluzivniji smještaj važi naselje na ostrvu Sveti Stefan, kojim upravlja lanac hotela Aman i gdje je nedavno s porodicom odmarao Dejvid Bekam.