Prvi iPhone s 5G tehnologijom očekuje se 15. septembra

Mobilni

“Događaj Applea, pridružite nam se! Direktno iz Apple Parka, 15. septembra u 10.00 (17.00 GMT)”, navodi se na web stranici tehnološkog giganta, prenosi Beta.

Apple, u skladu sa svojom marketinškom strategijom zasnovanom na neizvjesnosti, ništa više nije otkrio, ali kompanija već godinama predstavlja svoje nove modele na jesen. Analitičar Ives de Wedbush je napisao da Apple i njegovi azijski snadbjevači očekuju veću potražnju za veliki model od 17 centimetara, što navodi na očekivanje da će iPhone 12 biti telefon decenije .

Po tom analitičaru, američka kompanija bi mogla prodati više od 75 miliona telefona. Ocijenio je da bi više od trećine od 950 miliona iPhonea koliko ih je u upotrebi u svijetu, odnosno 350 miliona komada, moglo biti zamijenjeno novijim modelom već narednih mjeseci.

Ključni argument biće mogućnost korištenja ultrabrzih 5G veza, u doba kad se ta nova generacija mobilnih telefona već nudi u Južnoj Koreji i u Kini. Dva lidera u sektoru, južnokorejski Samsung i kineski Huawei već su izbacili više 5G modela.

Usprkos trgovinskim i političkim tenzijama sa SAD-om, De Wedbush ocjenjuje da je kinesko tržište i dalje presudno za Apple, i da bi se mogao očekivati skok potražnje u Indiji.

“iPHONE 12 predstavlja novi ciklus za kompaniju (Tima) Cooka, najznačajniji od iPhonea 6 u 2014. godini. On će otvoriti novo poglavlje u rastu Applea usprkos tome što su današnje prilike manje povoljne za potrošnju”, rekao je taj analitičar.