Poslije debakla lire, rast ispod svih očekivanja

Valuta

Turski ekonomski rast je splasnuo u trećem kvartalu 2018. godine na 1,6 odsto prema istom periodu prošle godine, pokazuju zvanični podaci

Turska ekonomija podbacila je u odnosu na prognoze jer su kriza lire i uzlet inflacije uzeli danak privredi. Ova velika tržišna ekonomija u usponu prošle godine je zabilježila rast veći od 7,0 odsto, ali se usporavanje rasta u drugom ovogodišnjem tromjesečju na nešto više od pet procenata ubrzalo u drugoj polovini godine, budući da je pad lire počeo da nagriza poslovanje.

Prema anketi agencije Rojters, ekonomisti su prognozirali rast u trećem kvartalu od 2,0 odsto u odnosu na prošlu godinu. Lira je oslabila prema dolaru na 5,3047 lira sa prethodnog nivoa od 5,2950.

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, bruto domaći proizvod Turske se u trećem tromjesečju smanjio 1,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal, prema podacima turskog Zavoda za statistiku.

Revidirani podaci pokazuju da je privredna ekspanzija u drugom tromjesečju iznosila 5,3 odsto na godišnjem nivou umjesto prvobitno objavljenih 5,2 procenta.

Lira je ove godine pala za 28 odsto u odnosu na dolar, ali se u avgustu oporavila sa rekordnog minimuma, kada je izgubila čak 47 odsto vrijednosti prema američkoj valuti.

Kriza lire je u oktobru vinula godišnju inflaciju u Turskoj na više od 25 procenata, na najviši nivo u 15 godina, nakon čega je u novembru bago opala.