Ovo je 10 najbogatijih američkih porodica koje imaju 530 milijardi dolara

Milioneri

Deset najbogatijih američkih porodica zajedno imaju čak 530 milijardi dolara, piše u izvještaju američkog Instituta za političke studije.

“Bogatstvo svake od tih dinastija dolazi iz kompanija koje su zapravo osnovale ranije generacije, njihovi roditelji ili dalji preci”, navodi se u izvještaju koji prikazuje kako je bogatstvo prelazilo s generacije na generaciju bez prekida.

U nastavku predstavljamo 10 najbogatijih porodica u SAD.

10. Porodica Cathy
Bogatstvo porodice Cathy, vlasnika Chick-fil-A, američkog lanca restorana brze hrane, procjenjuje se na 11 milijardi dolara.

9. Porodica S.C. Johnson
Svoje bogatstvo od 18,2 milijarde dolara izgradili su na proizvodnji i prodaji sredstva za čišćenje – Pledge, Glade, Windex.

8. Porodica Lauder
Bogatstvo porodice Lauder procjenjuje se na 22,4 milijarde dolara. Estée Lauder je prvu narudžbinu preparata za kožu vrijednu 800 dolara dobila 1947. godine. Danas kompanija ima 30 make up brendova, među kojima su i MAC i Clinique.

7. Porodica Pritzker
Hotelijerski magnati Pritzker akumulirali su bogatstvo do 26,6 milijardi dolara. A.N. Pritzker i njegovi sinovi, Džej, Donald i Robert, porodično bogatstvo su stvorili ulažući u lanac hotela Hajat i pokretanjem danas velikih poslovnih holdinga, kao što je Marmon Grupa.

6. Porodica Cox
Cox Enterprises, kompanija koja se bavi telekomunikacijama (Cox Communications), medijima (Cox Media Group) i auto-industrijom, prošle godine je u prihodima ostvarila 20 milijardi dolara. Danas petero unučadi osnivača Jamesa Coxa dijeli bogatstvo od 37 milijardi dolara.

5. Porodica Edward C. Johnsona
Johnson klan “težak” je 38,7 milijardi dolara. Bogataški uspon započeo je Edward C. Johnson, osnivač drugog po redu najvećeg uzajamnog (portfelj deonica i obveznica različitih investitora) fonda na svijetu Fidelity.

4. Porodica Cargill-MacMillan
Kompanija Cargill, s tradicijom agrobiznisa od 1865. godine, danas je porodici Cargill-MacMillan omogućila bogatstvo vrijedno 38,8 milijardi dolara.

3. Porodica Mars
Čokoladni klan prikupio je 72 milijarde dolara bogatstva preko čokoladica Mars, M&M i Milky Ways. Šest članova porodice nalazi se na Forbsovoj listi 400 najbogatijih.

2. Porodica Koch
Naftaška porodica Koch izgradila je bogatstvo od 107 milijardi dolara. Braća Čarls i Dejvid razvili su rafinerijsku kompaniju svog oca do konglomerata koji godišnje ostvaruje 100 milijardi dolara prihoda.

1. Porodica Walton
Najbogatija dinastija SAD-a čije se bogatstvo popelo do 169,7 milijardi dolara. Vlasnici su najvećeg trgovinskog lanca na svijetu Walmart, koji su 1962. godine osnovali Sam i Bud Walton. Prodajom godišnje ostvare 500 milijardi dolara, a premda bogatstvo deli sedam članova porodice, Alice Walton, gotovo trećinskim udjelom od 44,9 milijardi dolara, najbogatija je žena na svijetu.