Kvartalni gubitak Tesle 702 miliona dolara

Finansije

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je o velikom gubitku u prvom tromjesečju zbog problema s isporukama i osjetno snižene poreske olakšice u SAD-u.

Nakon dva pozitivna tromjesečja kompanija je u razdoblju od januara do aprila poslovala s gubitkom od 702 miliona dolara.

Ukupni su im prihodi porasli 33 posto, na 4,5 milijardi dolara.

Tromjesečni gubitak nadovezao se na promjene prodajne strategije i cijena, posebno ključnog Modela 3, koji je predstavljen kao električni automobil za ′mase′ i trebalo je da pomogne izvršnom direktoru Elonu Musku da izazove tektonske poremećaje u automobilskoj industriji.

Uprava pripisuje gubitak kašnjenju isporuka Modela 3, posebno u Evropu i Kinu. Izvještaj pokazuje da su u prva tri ovogodišnja mjeseca proizveli 63 hiljade tih automobila, tri posto više nego u istom razdoblju prošle godine ali manje no što se očekivalo.

Iz kompanije su obećali da će značajno smanjiti gubitke u tekućem tromjesečju i ponovo pozitivno poslovati u razdoblju od jula do oktobra.

Očekuju da će ove godine uspjeti da proizvedu najavljenih između 360 i 400 hiljada automobila i premaše prošlogodišnju proizvodnju za najmanje 45 posto.