MOL ostvario dobit od skoro milijardu eura prošle godine

MOL Grupa znatno je nadmašila prvobitno postavljen cilj od 2 milijarde američkih dolara za 2016. te ostvarila čistu CCS EBITDA dobit u iznosu od 2,15 milijardi dolara

Dodatni pad brent cijena nafte od 17% te smanjenje ostvarenih cijena gasa za 23% nadoknađeni su povećanjem proizvodnje i troškovne discipline. Usljed toga EBITDA dobit je ostala gotovo nepromijenjena na nivou od 675 miliona dolara, a poslovanjem je generisano više od 250 miliona dolara slobodnog toka novca, što je jednako 7 dolara po barelu ekvivalentne nafte.

Proizvodnja je porasla za 6% na 112 hiljada barela ekvivalentne nafte po danu uz dodatni doprinos kopnenih polja u regiji SIE, gdje je proizvodnja bila na najvišem nivou od 2012., te u Pakistanu, Velikoj Britaniji i na polju Baitugan u Rusiji. Ušteda na troškovima u cijeloj Grupi rezultirala je 13-postotnim smanjenjem operativnih troškova po jedinici. Ciljevi programa za sektor istraživanja i proizvodnje „New Upstream Program” stoga su u potpunosti ostvareni.

Sektor rafinerija i marketinga još je jednom ostvario snažne rezultate, uz čistu CCS EBITDA dobit od 1,5 milijardi dolara. To je tek neznatno manje od rekordnih nivoa iz 2015. Glavni pokretač pada bila je očekivana normalizacija rafinerijskih i petrohemijskih marži.

EBITDA u području usluga za potrošače (maloprodaji) porastao je za 40%, zahvaljujući nedavnoj akviziciji gotovo 450 benzinskih stanica u pet zemalja regije SIE, uspješnoj primjeni strategije MOL Grupe s fokusom na ostale proizvode (osim goriva) te povećanoj potražnji. „Next Downstream Program”, trogodišnja inicijativa usmjerena na povećanje interne djelotvornosti, s ciljem poboljšanja EBITDA za 500 miliona eura, odvija se prema planu te je u prve dvije godine programa već ostvareno 340 mililiona dolara.

Segment proizvodnje vezan uz gas Gas Midstream u 2016. je zabeležio EBITDA od 54,5 milijardi forinti (194 miliona dolara) na godišnjem nivou, nešto manje nego prethodne godine.

Sektor istraživanja i proizvodnje generisao je slobodni tok novca u iznosu većem od 250 miliona dolara na dnu ciklusa te ostvario najveću kopnenu proizvodnju nafte i gasa u regiji SIE od 2012. Sektor rafinerija i marketinga zabilježio je snažne rezultate, tek neznatno slabije od rekordnih nivoa iz 2015., uprkos nižim rafinerijskim i petrohemijskim maržama.