Oni su jači i od Epla i Samsunga

Državna naftna kompanija Saudijske Arabije, Saudi Aramco, u prvoj polovini 2017. godine ostvarila je neto dobit od 33,8 milijardi dolara, navodi Blumberg

Ako je ta informacija tačna, to bi značilo da je naftni gigant najprofitabilnija svjetska kompanija premašujući vrijednosti tehnoloških giganta poput Epla i Samsunga.

Osim toga, Blumberg izvještava da Saudi Aramco gotovo da nema nikakvih finansijskih obaveza i da su njihovi troškovi proizvodnje samo djelić standarda naftne industrije. Ipak, finansijski teret kompanije očituje se u tome da finansira socijalna davanja i vojne troškove te rasipnički životni stil stotina prinčeva.

Dalje, s rastom cijena nafte raste i porez koji Saudi Aramco mora plaćati, a prema Blumbergovim računicama, s povećanim trošenjem kapitala to će ograničiti opseg plaćanja dividendi nakon izlistavanja dionica (ako do toga uopšte dođe).

Obračuni pripremljeni prema međunarodnom standardu za finansijske izveštaje (IFRS) pokazuju i osjetljivost naftne kompanije na cijene nafte. U prvoj polovini 2016, kada je prosječna cijena iznosila 41 dolar po barelu, Aramco je ostvario neto dobit od 7,2 milijarde dolara.

Budući da je u 2018. cijena nafte narasla na više od 70 dolara po barelu, ovogodišnja neto dobit trebalo bi da bude značajno veća nego u 2017.