Izdavač koji štampa knjige samo tokom punog mjeseca

Back stage

Tunglið na islandskom jeziku znači pun mjesec, ali je i naziv izdavačke kuće koja knjige štampa samo tokom punog mjeseca i to uvijek šezdeset i devet primjeraka.

Iako knjige nisu skupe nikome nije dozvoljeno da ih naruči ili kupi prije nego što se na nebu pojavi pun mjesec. U trenutku kada pun mjesec počinje da nestaje neprodati primjerci se spaljuju.

Pun mjesec je stadijum u lunarnoj fazi koji se javlja jednom mjesečno. Što znači da se ova neobična izdavačka kuća jednom mjesečno štampa i prodaje svoja izdanja.

Ovaj čudnovati poslovni model pokrenuli su pisac Dagur Hjartarson i umjetnik Ragnar Helgi Olafsson. Oni ovaj način poslovanja ne vide kao nešto što bi trebalo ojačati lokalnu izdavačku djelatnost već sprečavanje da knjige ostanu u izdavačkoj sferi duže nego što je to neophodno.  Ako ljudi ne kupe knjige odmah nakon što stignu u knjižare one će biti spaljene.

Jedina stvar koju njih dvojica uzimaju za ozbiljno jeste umjetnički karakter njihovog čina. Kada su tokom boravka u Bazelu u Švajcarskoj izveli ovaj svoj performans imali su grdne muke da ubijede lokalne mještane da je u pitanju „poetski, a ne politički čin“ iza kojeg ne stoje paganski rituali.

Kažu da knjige spaljuju sa puno pažnje koristeći najkvalitetniji francuski konjak kako bi pojačali vatru. Tvrde da spaljivanje knjiga nema veze sa istorijom, politikom ili cenzurom, već samo sa izdavačkom djelatnošću. Ovaj proces im daje određenu dozu slobode koju ne bi imali da se bave konvencionalnim izdavanjem.

„Energija potreban za izdavanje je koncentrisana i pojačana“, objašnjavaju. „Dosta čekanja, dilema, brige, promocija, stresa i reklamiranja je jednostavno eliminisano. Pokušavamo da ostanem vjerni određenoj logici. Ali to je logika poezije, a ne proze.“