Život u zlatnom kavezu: Grad koji stanovnicima oduzima sve ako se odsele

Living

Huaksi je nekada bio siromašno selo. Sada je najbogatije mjesto koje polaže veto na bogatstvo svog stanovništva.

Grad je smješten u pokrajini Jiangsu, Huaksi sadrži neboder na 72 sprata, tematski park, obilje luksuznih vila i nebo kojim kruže helikopteri. Broji oko 2000 stanovnika, a među njima nema siromaha. Na bankovnim računima mještani nemaju ispod 143 hiljade dolara i svi žive u vilama. S toga, grad ironično  ali i opravdano nosi naziv „Selo bogataša”.

Za život u izobilju ipak postoji pravilo: Ukoliko napustite grad, gubite sve što imate, piše National Geographic.

S obzirom na to da većina stanovnika radi 7 dana u nedjelji, jedino gdje mogu da potroše novac je njihov grad, u kom ne postoje ni kafići ni klubovi. Javni saobraćaj odvija se vazdušnim putem – helikopterima, tako da su stanovnici sela Huaksi za svega nekoliko minuta u okolnim gradovima.

Porijeklo bogatstva je nepoznato, a mediji u grad mogu da uđu jedino ako dobiju dozvolu. Zanimljivo je da je grad prije 30-ak godina ličio na prosječnokinesko selo, siromašno, sa svega 600 stanovnika. Poznato je da je u tom trenutku partijski zvaničnik Vu Renbao objavio plan koji će donijeti prosperitet selu. Ubrzo je osnovano nekoliko firmi koje su zaposlile stanovnike i od njih stvorile bogataše.