Ovaj čovjek je kupio 99 od 100 najrjeđih patika na svijetu

LIFE

Prošle nedelje, Sotheby’s aukcijska kuća i Stadium Goods objavili su da prodaju 100 najrjeđih patika na svijetu putem online aukcije, koja će trajati do kraja mjeseca. Ipak, jedan kolekcionar nije mogao da čeka toliko dugo i kupio je 99 od 100 pari za samo šest dana.

Kanadski preduzetnik, Majls Spenser Nadal, izvršni član upravnog odmora multimilijarderske investicione firme Peerage Capital, kupio je sve parove sem jednog, po cijeni od 850.000 dolara. I ne, ovaj šezdesetjednogodišnjak nema u planu da nosi svoje nove patike po gradu kako bi postigao uličnu reputaciju, već je odlučio da cijelu svoju kolekciju izloži u privatnom muzeju.

Nadal, koji je uspaešan biznismen, filantrop i ljubitelj patika, takođe je i zavidni kolekcionar automobila. Tokom godina, on je kupio više od 142 modela automobila i 40 motora, koji su izloženi u njegovom kanadskom muzeju. Kolekcija takođe sadrži i prvi motorizovani automobil – Karl Benz Motorwagen – 1955 Mercedes Benz 300 SL Gullwing, a tu su naravno i brojni savremeni superautomobili.

On takođe skuplja i rijetke trkačke artefakte, kolekcionarske predmete, antikvitete i mnoge druge stvari. Nadal planira da otvori svoj muzej za prijatelje i porodicu, ali i za humanitarne organizacije takođe.

“Oduvijek sam bio entuzijasta i osoba koja cijeni unikatnu umjetnost i kolekcionarske predmete koji posjeduju inovativni dizajn, nevjerovatni kvalitet izrade i nove i uzbudljive trendove u pop kulturi. Kupovina takvog asortimana savremenih klasika je jedinstvena prilika za kreiranje pozamašne kolekcije patika. Ona će biti predivni dodatak mom muzeju i kolekciji klasičnih automobila”, rekao je Nadal u press objavi.

Zašto je jedan model ostao van njegovog domašaja?

Pa, kako se ispostavilo, to nije bio njegov izbor. Nadal je originalno dao ponudu za kupovinu svih 100 pari patika, ali ultra rijetke 1972 Nike Waffle Racing Flat Moon Shoe su ostale otvorene za javno nadmetanje. Dizajnirane za olimpijske treninge 1972.godine, ove ručno rađene retro patike će prema očekivanjima dostići cifru između 100.000 i 160.000 dolara.