Nepoznati gigant na evropskom tehnološkom tržištu

Tržište

Na evropskom tehnološkom tržištu pojavio se novi, gotovo nepoznat igrač – Prosus Grupa iz Južne Afrike, vrijedna skoro 100 milijardi dolara, za koju upućeni tvrde da u Evropi, izuzev njemačke softverske kompanije SAP – nema konkurenciju.

Jedna od najvećih tehnoloških investicionih kompanija Nespers izašla je na Amsterdamsku berzu sa južnoafričkom kompanijom Prosus, vrijednom skoro 100 milijardi dolara. Tako je ovaj tehnološki gigant iz Južne Afrike, za kojeg je malo ko čuo kod nas, odmah postao treća najvrijednija kompanija na Amsterdamskoj berzi, odmah iza Royal Dutch Shella i Unilevera, a izvršni direktor Prosus Grupe, Bob van Dijk je tim povodom izjavio da je to veliki korak ka širenju na svjetskom tržištu.

Kako piše CNBC, upućeni smatraju da Prosus itekako može da parira najvećim tehnološkim kompanijama kao što su Google, Facebook, Alibaba i Amazon i stoga ozbiljno uzdrma evropsko tehnološko tržište, koje izuzev njemačke softverske kompanije SAP do sada nije imalo firmu koja bi mogla da konkuriše najvećim tehnološkim kompanijama iz SAD i Kine.

Naime, Nespers planira da akcije svih firmi koje ima prebaci na Prosus, dok će matični Nespers u njemu držati udio od 75 odsto. Inače, svoj veliki skok Nespers je ostvario 2001. godine kada je u kineski Tencent koji ulazi u 200 azijskih kompanija čija vrijednost premašuje milijardu dolara, uložio gotovo 32 miliona dolara.
Zbog rasta vrijednosti današnjeg kineskog tehnološkog diva, tada još mala kompanija sa sjedištem u južnoafričkom gradu Kaapstadu, ubrzo je postala lider na svom tržištu koja je samo na toj investiciji zaradila 130 milijardi dolara. Nespers danas ima udio od 31 odsto u Tencentu.

Nespers je investitor i u njemačkoj kompaniji za dostavu Delivery Hero, ruskoj internet grupi Mail.ru, kao i u OLX grupi koja je vlasnik najveće internet trgovine u Bosni i Hercegovini, Olx.ba.