Rimac za 48 sati privukao 2.000 ulagača i prikupio milion eura

Finansije

Kompanija Mate Rimca, Greyp Bikes, prekjuče je do kraja dana prikupila milion eura od zainteresovanih investitora preko javne ponude digitalnog tokena koju su lansirali u ponedjeljak.

Očekivali su dobre rezultate, rekao je Jutarnjem Filip Nendl, projektni menadžer u Greypu, ali nisu se nadali da će u prvih 48 sata od pokretanja kampanje, koja je novitet u Hrvatskoj, ali i u svijetu, već imati 2000 ulagača, od kojih je polovina iz Hrvatske.

Veliki interes krije se u činjenici da novim investicijskim modelom, tzv. crowdinvestingom, dioničar u Rimčevoj kompaniji za proizvodnju električnih bicikala, u kojoj udio drži i Porsche (11 posto), može postati bilo to i to za minimalni iznos ulaganja od 100 eura.

Ulaganje se vodi preko njemačke platforme za izdavanje tokena Neufund koja koristi taj novi model (Equity Token Offering – ETO), odnosno, udjele u određenoj kompaniji prodaje preko blockchain tehnologije.

Budući da je berlinska platforma nedavno dobila odobrenje za rad od nadležnih regulatornih agencija u Lihtenštajnu i Njemačkoj, čime su postali prva zakonski regulisana blockchain platforma koja omogućuje investicije svima, Rimčeva kompanija prva je u Hrvatskoj, ali i u svijetu, preko njih pokrenula kampanju javne ponude tokena.

Ulagači na platformi, objašnjava Nendl, ne moraju biti akreditovani niti imati brokera da bi ulagali, nego samo ostaviti svoje podatke. Nakon identifikacije, ulagač se predbilježi za kupovinu tokena, nakon čega ostvaruje pravo na učešće u privatnoj prodaji koja traje 14 dana i u kojoj svi predbilježeni ulagači ostvaruju popust od 10 posto.

Javna prodaja tokena kreće tek ako u ovoj prvoj fazi pretprodaje greypovci ne prikupe pet miliona eura, što je maksimalni iznos investicija koji su zacrtali. Čini to oko 10 posto kompanije trenutno procijenjene na vrijednost od 45 miliona eura, odnosno na raspolaganju ulagačima je 30 dionica po cijeni od 161.870 eura.

Za minimalni ulog od 100 eura ulagač će dobiti oko 16 tokena jer je vrijednost jednog tokena 0,16187 eura, a milion tokena predstavlja jednu dionicu, piše Jutarnji.